Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.01.2008 11:02 - ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ на руската енергийна стратегия
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 4805 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Колкото и да е странно, крайно и дори обидно за нас, според мен резултата от посещението на Путин в България е Голям шлем т.е. пълна победа, но на руската енергийна стратегия!

     И така, какви документи бяха подписани по време на визитата /по данни от руските СМИ/:

     1. Споразумение за сътрудничество при създаване на транзитен  газопровод “Южен поток”

     2. Договор между съдружниците на проектната компания за нефтопровода “Бургас Александропулис”

     3. Договор за строителството на АЕЦ Белене между ЗАО “Атомстройекспорт” чрез Сергей Шматко и НЕК чрез Любомир Велков и Мардик Папазян.

     4. Споразумение между правителствата на България и Русия за сътрудничество при извозване на обогатеното  ядрено гориво от изследователския реактор на БАН чрез генералния директор на “Росатом” Сергей Кириенко и зам. министър председател и министър на образованието Димитър Вълчев.

     5. Споразумение за организиране на директно международно трасе ж.п. – ферибот Кавказ – Варна, чрез министрите на транспорта Игор Левитин и Петър Мутафчиев

     6. Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2008-2009 между правителствата на Русия и България чрез министрите на външните работи Сергей Лавров и Ивайло Калфин.

     7. План за съвместни действия за периода 2008-2009 във връзка с реализиране съглашението между Русия и България в областта на  туризма, подписан от ръководителя на федералната агенция по туризъм Владимир Стржалковский и председателя на ДА по туризъм Анелия Крушкова

     8. Протокол за организацията и провеждането на фестивала на руската култура в рамките на годината на Русия в България между федералната агенция по култура и кинематография на Русия и Министерство на културата на България чрез Михаил Швидки и Стефан Данаилов.

     От изброените осем документа очевидно първите три са от стратегическо значение за Русия.

     Защо!

     Защото Русия се утвърди като доставчик на първични енерго ресурси за Европа, приходите от които, формират немалък процент от БВП на страната.

     Защото Европа до момента не можа да се организира, договори и финансира алтернативни доставки, т.е. да реализира мечтата си за истинска диверсификация на доставките. За сега тази мечта се материализира предимно в генерацията чрез търсене на алтернативни ВЕИ.

     Защото Русия, придобивайки постепенно собственост върху енергийна транспортна инфраструктура в различни страни, превърна енергетиката в стратегически отрасъл и средство за правене на политика, оказване на политическо влияние и натиск – чрез цените на газта и чрез контрола върху доставките.

     Погледнато в стратегически и дългосрочен план, навярно перлата сред подписаните осем документа, е този за Южен поток, т.к чрез него Русия ще се опита да затвори енергийния газов пръстен в Европа.

     Очевидно този договор бе необходим на Русия, но нямаше изявления от руски официални лица /поне аз не срещнах/, че ще се подпише на всяка цена! Обратно на това, С.Станишев обяви, че вероятно България няма да подпише договора.

     Какво се получи обаче в действителност.

     Путин доведе със себе си “големите” от енергетиката – А. Милер /Газпром/, В.Алекперов /Лукойл/, М. Барков /Транснефть/, С.Богданчиков /Стройтрансгаз/, В.Лоренц /Атомстройекспорт/, С.Шматко /Атомстройекспорт/, С.Кириенко /Росатом/, И.Зюзин /Мечел/. В последния момент включи Дмитри Медведев /Газпром/, кандидат за президент на Русия /пренебрегвайки протокола, изискващ обявяване на състава на делегацията 14 дни преди посещението/. С присъствието на фигури от такъв ранг категорично и недвусмислено беше заявено и показано, че споразумението ще се подпише. Без излишни изявления и без много шум.

     Станишев, който обяви публично, че България няма да подпише споразумението и медиите преповториха многократно  това заклинание, на 18.01.2008 в 9.00 часа на заседание на МС упълномощи П.Димитров да ангажира държавата с проекта /след като цяла нощ екипи на МИЕ бяха работили по клаузите/

     Русия направи тактическа крачка назад и отстъпи “златния” 1% в бъдещата съвместна компания, но сключи споразумението с  всички плюсове, произтичащи от това за нея. Със сигурност за екипа на Путин това е било очаквано предизвестено събитие…

     Защото …

     Защото същия ден в 16.40 ч на официалната страница на ОАО Газпром  бе обявена регистрацията на South Stream AG в Швейцария – съвместната компания на ENI /Италия/ и ОАО Газпром, която ще подготви технико-икономическата обосновка на проекта.

     Защото същия ден Paolo Scaroni, изпълнителен директор на ENI е в София и присъства на подписването на споразумението. Само няколко часа по-късно компанията, която ще подготви проекта е факт!!!

     Така България получи поредния  пример за правене на бизнес. При това бизнес от висока класа. Бизнес на високи обороти. Чудесен пример за реализиране на стратегически политически  интерес! И чудесен пример за ангажиране и подбор на екип, в името на реализиране на национален приоритет на държавата!

     Русия изигра своя Голям шлем!

 

 
 

P.S. Относно архивите отнасящи се до събития от Втората световна война и «студената   война».

      Няма проблем. Както обяви Путин на пресконференцията с характерен  лек Питерски сленг.

        Ждем’с …  /Ждем Вас – бел. моя/

        Което би следвало да се разбира: “чакаме Ви …” , а не “чакаме с …”



Тагове:   шлем,


Гласувай:
4



1. boris66 - boris66-chara
20.01.2008 16:03
удобряваме го този Голем Шлем !Нали знаеш, че те имат цялата Менделеева таблица, без изключение, та и на нас да дадат ,на ниски цени!Защото, много здрави предприятия умряха ,включително и "Химко", което работеше с руска газ и имаше пазар в Америка и Африка!
цитирай
2. strianakiev - Нека за нас да не е голям шлем...
21.01.2008 14:19
За нас нека да е поне едно добро..винаги е добре да не се караш с Бялата мечка...от там идват всички ресурси на света...другото е бла...бла..
цитирай
3. chara - @boris66
21.01.2008 14:28
това за менделеевата таблица го знам!
Това за ниските цени - не го разбирам!
Мисля, че едва ли е възможно предвид пазарната ситуация и политическите реалности!
цитирай
4. chara - @strianakiev
21.01.2008 14:32
"карането" в междудържавните отношения е непродуктивна стратегия! Баланс и прагматизъм - какво да се прави - ХХІ век!
цитирай
5. danailpetrov - по този случай
21.01.2008 20:05
си имаме нов лаф- направо шлемско
макар- майтапа настрана
това да е билярдно кучешко или билярдско -бих казал хетско

понякога и неизбран според закона прави преценденти...
цитирай
6. chara - @ danailpetrov
21.01.2008 21:41
това за "шлемско" е интересно!
но както обикновено се случва по тези земи
всички шлемове са за "мамочка" ...
цитирай
7. danailpetrov - но както и да е
22.01.2008 12:16
макар че дори от червений кръст кимат-
нда това е сделка на века как да участвам- ами...ако им върнат кранът-!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6428162
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031