Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.01.2008 08:37 - Посещението на Путин в България и югозападно европейско стратегическо енергийно направление
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 5532 Коментари: 16 Гласове:
4

Последна промяна: 17.01.2008 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Преди 130 години България успява умело да съчетае имперските интереси на царска Русия  за разширяване географията й на влияние в Европа с националната мечта на българския народ за самостоятелна единна държава. 

     Преди 130 години България се “възползва” от един исторически шанс – шанса да “възкръсне” на политическата карта на Европа.

     Днес, 130 години след събитията от 1878 г,  България отново има шанс да се утвърди като добър “играч” на Европейската политическа сцена, защитавайки икономическите си интереси пред Русия, използвайки посещението на Владимир Путин.

     На официалната страница на Президентството обаче  няма информация за темите на пленарните разговори. Според ИТАР –ТАСС, по време на телефонен разговор, състоял се на 11.01.2008 г. между министър-председателя С. Станишев  и президента на Русия  В. Путин, е поставена задача за постигане на конкретни договорености в търговско-икономическата и културно-хуманитарната област. Разбира се,  търговско-икономическата сфера се асоциира на първо място с отрасъла, стратегически, за всяка държава – енергетика.

     Кои са големите енергийни обекти, към които имат аспирации големи руски компании, в контекста на енергийната карта на югоизточна Европа.

 

     АЕЦ – БЕЛЕНЕ.

     В доизграждането му ще бъдат вложени над 4 милиарда евро. Реалното начало на строителството е тази година.  Краен срок за въвеждане в експлоатация – 2013-2014 г. Двата реактора AES 92 – 1049 MW /тип ВВЕР нямащи нищо общо с типът в Чернобил/ са разработка на руската Атомстройекпорт.  Тя ще работи в консорциум с френската АРЕВА и немската Сименс. Становището на Главна дирекция за енер-гетика и транспорт към ЕК, във връзка с договора за създаване на ЕВРАТОМ /европейска общност за атомна енергия/  е общо положително. В случай на искане на заем от ЕВРАТОМ обаче, то ще бъде оценявано по неговите икономически, финансови и екологични характеристики.  За сравнение /на инвестицията от 4 млрд евро за Белене/ ще отбележа, че консолидираните приходи в бюджета на България за 2007 г. са над 21 милиарда лева, а капиталовите разходи над 2.7 милиарда лева. Очакваната  цена на тока от АЕЦ Белене  е над 40 до 80 евро за MWh  /в момента АЕЦ Козлодуй продава ток на НЕК на около 6. 50 евро за MWh, а за разполагаема мощност на около 14. 38 евро за MWh без  ДДС/.

     Големият въпрос е финансирането на проекта. През миналата година беше обявен търг за това /49 % от бъдещата  електроенергийна компания Белене–ЕКБ /.  НЕК ще участва с апортна вноска и заем, вероятно от ЕИБ и с допълнително не изяснено съфинансиране от други световни инвестиционни банки.  Търсят се над 2 милиарда евро. Възможен е вариант, при необезпечаване на финансирането,  част от акциите ЕКБ или произвежданата електроенергия да попаднат под управлението на руски фирми или банки.

      Очевидно на тази среща ще се стигне до подписване на договор за доставка и строителство.

 

     НЕФТ И ГАЗ

     Когато Путин встъпва в длъжност през март 2000 г  цената на барел петрол на международните борси се движи около 30 USD за барел. Днес тя е малко под 100 USD. Според повечето анализатори в края на 2008 г. се очаква да надмине 150 USD и да достигне до 175 USD за барел.  Разбира се, има и мнения за намаляване на цената до нива 80 USD,  които според мен са нереални. Няма да коментирам факторите, които биха указали натиск в една или друга посока.

     Според посланика на САЩ в Москва от експорта на нефт и газ Русия формира малко под 20 % от БВП, макар че, според руското МФ, тази цифра е около 8%.

            

     ПЕТРОЛОПРОВОДА БУРГАС – АЛЕКСАНДРОПУЛИС

     Руското участие е в размер на 51% / три компании с преимуществено държавна собственост: Транснефть, Роснефть, Газпромнефть/.

     Оценката на изпълнението се движи около 900 млн. USD. Пропускната способ-ност е 35 млн тона нефт годишно /с опция до 50 млн. тона годишно/.   Руският нефт от Новоросийск ще се доставя с танкери до Бургас, а от там до Егейско море. Очак-ва се нефтопровода да е готов през 2009 г. България и Гърция получават по 24.5 %. Създадена е вече проектантска организация. Нефтопровода дава възможност за избягване  преминаването на руски танкери през проливите, т.к. трафика през Босфора и Дарданелите се увеличава непрекъснато. Руската страна търпи загуби заради наложени през 2004 г от Турция, ограничения за превоз на нефт. Годишните загуби на Русия от тях се оценяват на 400 млн. USD. През същата година Русия е превозила през проливите 135 млн. тона нефт. Очакваното коли-чество за 2010 г възлиза на 200 млн. тона. Русия се надява част от каспийския нефт да бъде насочен точно по този петролопровод. Така петролопровода от Азърбайджан до средиземноморското крайбрежие на Турция /Баку – Джейхан/ става по малко атрактивен. При стартирането на проекта  през 1998-1999 г. инициативата е в ЛУКОЙЛ. Две години по-късно, те не успяват да придобият дял от най-голямата нефтопреработваща гръцката  фирма Hellenic petroleum. От тогава  Лукойл е извън борда. Годишните приходи от транзита за България ще са такива, че Русия да има по-малко разходи за преноса по петролопровода, отколкото през проливите. Те се оценяват на около 35 млн. USD.

 

     ГАЗОПРОВОДИТЕ

     Русия по всякакъв начин се стреми да постави под свой контрол газотранспорт-ните системи на територията на страните в Източна Европа, т.е. пътищата към златната кокошка – западноевропейския газов пазар. Тя придобива и строи усилено нови газопроводи по различни маршрути.

     В Молдавия Газпром притежава в Молдавтрансгаз 51 %, правителството на Молдавия- 34 % , а Приднестровието -13.4 %.

     В Литва /член на НАТО/ Газпром притежава  34 % в Lietuvos dujus, правителст-вото на Литва 24.3 %, а Ruhrgas  -35.7 %

     В Латвия  /член на НАТО/ Газпром притежава  в Latvijas gaze -20. 7 %, Ruhrgas  -10.7  %, Итера /Русия/ - 17.7 %,  Прензепъл Електро – 17.7 %.

     В Естония  /член на НАТО/ Газпром притежава в Eesti Gass – 37 %, Ruhrgas  -32.3  %, Итера /Русия/ - 9 %. Талин се противопоставя обаче на строителството на Nord  Stream през водите на Финландския залив. Този газопровод би заобиколил Прибалтийските държави.

      В Украйна щом стана премиер-министър, украинската красавица Юлия Тимошенко,  побърза да напомни, че не случайно е наричана газовата кралица. На официалния и сайт четем: “ Дело в том, что газ – это не просто бизнес , это система независимости государства, это система безопасности государство” Тя казва, че  посредници за осигуряването на газ между Русия и Украйна, между у Украйна и Туркменистан, Украйна и Казахстан не са необходими. Нито РосУкрЭнерго, нито Итера.  През Украйна в момента минава главния транзит на руски газ за Европа.  Газо-транспортната система на страната има на входа пропускна способност - 287 млрд. куб. м. газ, а на изхода 178. 5 млрд. м. Европейският съюз е поставил условие, Украйна да инвестира в модернизацията на остарялата си газотранспортна инфраструктура 2 .5 милиарда евро. Прогнозата е, че двата тръбопровода Северен Поток и Южен Поток след 2013 г. ще намалят транзита на руски газ през Украйна от 110 млрд. на 60 млрд. куб м. След заобикаляне на Украйна чрез Blue Stream, South Stream и Nord Stream няма да има никакви пречки Газпром да  придобие газотранспортната система на страната и да наложи европейски цени на газта за Украйна.

     На Сърбия  Русия е предложила 1 млрд евро за пакет от активи в т. ч. 51 % от държавната нефтена компания  NIS, 50 % сръбската част от газопровода Южен поток и част от газохранилището Банатски Двор. Последните две тепърва ще се строят . От тази сума около половината ще бъде под формата на инвестиции. По рано Лукойл също претендира за 25 % от NIS, но сделката не се осъществява.

Предполага се, че това е част от сделката относно твърдата подкрепа на Русия за позицията на Сърбия по отношение на Косово. Армада от военни кораби с цел демонстриране на флаг и участие в учения се намират вече в Средиземно море. Сред тях са авионосещия крайцер «Адм. Кузнецов» и ракетния крайцер «Москва».

     В България през 2007 г от Булгаргаз беше отделена Булгартрансгаз, в който се  включиха  газопреносната мрежа и хранилището в Чирен. Създаде се холдинг. Булгартрансгаз ЕАД притежаващ лицензите за пренос, транзитен пренос и съхранение на природен газ, а също и 1 700 км. магистрален газопровод, 945 км. транзитни магистрални газопровод, компресорни станции с обща мощност около 300  MW. Не е изключено подготвянето на  продажба на акции . Големия интерес на руснаците би бил именно в транзитните газопроводи, които обаче в момента не са отделени в самостоятелно дружество. От друга страна България, която е страна по Европейската енергийна харта  /& 7 чл. 6/  не може да прекратява или намалява транзита.

     Според мен, обезателно газохранилището в Чирен трябва да бъде обособено като самостоятелно звено. Вероятно е даже това нещо в момента да се извършва. Задължително е и изграждането на второ газохранилище. Необходимо е  хранилищата да останат под български контрол.  

     Преди десетина  години бившия шеф на Булгаргаз В. Филипов твърдеше, че проекта Син Поток  /Blue Stream/ за газопровод по дъното на Черно море е технически невъзможен. Днес по него минават 30 – 38  млн куб. м газ в денонощие. Това количество трябваше да минава през България, която бе заобиколена. Така както и Румъния, Молдавия и Украйна. Ежедневното потребление на газ в Турция е около 120-140 млн куб.м.

     През юни миналата година Газпром  и италианската ENI Paolo Scaroni подписват меморандум за South Stream. Същият ще започва от Русия през Черно море и България, преминавайки през Гърция /Сърбия през Адриатическо море до Италия. Планираната мощност е около 30 млрд.  куб. м. годишно. Тази зима благодарение на връзка между Турция и Гърция бяха прехвърлени ограничени количества газ към Гърция. За целта Газпром използва газ от Турция, получена по “технически невъзможния”  Blue Stream.

      Едновременно с това България трябва задължително да подкрепи и да се включи в изграждането на газопровода НАБУКО.

    

     В заключение:  в източна и югоизточна Европа, седемте сестри / Antony Sampson. THE SEVEN SISTERS. The Great Oil Companies and the World they Made / губят в семейната кавгата за пазари и нефто-газотранспортни системи от своите руски братовчедки. Но винаги, когато имат възможност, те се прегръщат и правят общ бизнес!!!

 

     Днес България, както и преди 130 години, отново има шанса  да се възползва от интересите на Русия, като получи съществен дял при транзитирането на газ чрез изграждане на нови газопроводи, Диспечерски център на Балканите,  разширяване на газохранилищата и т.н. и т.н. Всичко това би увеличило потока на свежи пари в  икономиката.

 

     Това обаче е само опция, пожелание, възможност.

 

     Реализирането и зависи от  далновидността, прагматизма и волята на българските политици. Да аргументират и защитят националния интерес. Да се държат достойно и да отстояват позициите на държавата. Да имат смелостта да мечтаят за престижно място на България на геополитическата и икономическата карта на Европа. 



       Информация от днес 17.01.2008:
     Твърде е вероятно по време на преговорите с руската делегация, пристигаща днес,  да бъде обсъждана покупката на акциите на някоя от ТЕЦ, генериращи електроенергия с използване на първичен енергоресурс - въглища: Бобов дол, Марица Изток, Перник. 
     Както бе обявено от министъра на икономиката и енергетиката П. Димитров, България преустановява износа на електроенергия, считано от 15.01.2008 г. Ограничителният режим ще продължи най-вероятно до края на м. март.  Една от причините за тази мярка е силно ограниченият резерв от въглища в централите. Поради проблемите в Азовско море, не може да бъде осъществен внос на въглища от Русия, а срокът за внос от Виетнам е твърде дълъг.
     Вероятно, в близко време, дружествата, генериращи електроенергия от въглища, ще поискат от ДКЕВР повишаване на изкупните цени за продукта си, доколкото има нагласи за увеличение на цената на първичния енергоресурс с около 40%.



Тагове:   България,


Гласувай:
4



1. leroisalomon - Поздравления
16.01.2008 16:35
и благодарности за изключително професионалното осветляване на темата!:)

Ето и моят принос, но от друг ъгъл:

http://leroisalomon.blog.bg/viewpost.php?id=153254
цитирай
2. 100jan - Обаче!
16.01.2008 17:55
Ние имаме проруски президент и премиер, които все още приемат Русия като СССР (откъдето получаваха заповеди). Песимист съм, че точно тези хора ще защитят националния интерес.
цитирай
3. chara - @leroisalomon
16.01.2008 20:33
Благодаря!
Изключително оценявам написаното в "Ехото на Европа" и "Русия, която загубихме"!
Нюансите, детайлите, както и начина на използване на словото са впечатляващи! Чак малко /но само малко/ завиждам!
цитирай
4. chara - @100jan
16.01.2008 20:54
съгласна съм с теб!
Това е и моето притеснение, че няма кой да защити българския национален интерес!
Погледни състава на делегацията на Путин - всичките "големи" в енергетиката!
Е кой ще седне на масата за преговори срещу тях! Кой тук е способен да води подобни преговори - достойно, с аргументи, с визия за енергетиката ни поне за 10-15 години напред, без "дребнави" сметки, без договорки в полза на една или друга енергийна структура, без амбиции за някаква лична, "победа", облага, доказване!
Кой ще сложи държавния интерес на първо място,
в името на това, България да има достойно място на геополитическата и енергийна карта на Европа!
Защото именно енергетиката е стратегическият отрасъл за Европа! И именно енергетиката е преди всичко, а може би и единствено въпрос на политика!
цитирай
5. kvartala - Няма кой да защити българския национален интерес!
16.01.2008 22:52
Нема леви, нема десни. Това отдавна се разми, има интереси за пари.
цитирай
6. chara - @kvartala
16.01.2008 23:22
и аз така мисля!
А що се отнася до интересите за пари - в тях няма нищо лошо, стига да става въпрос за пари, които ще получава държавата! А не отделни "другари" "господа" и т.н. Защото какво имаме сега - бедна държава в клуба на богатите.
цитирай
7. boris66 - boris66-chara
17.01.2008 00:40
Акож сравним Русия и Европа, сравняваме Кон с козел
по огромност и стратегия/ Историята е свързвала Русия и България. Не случайно на Руските войски са им казвали Бате Иван, който помага на робска България.
В България отбраната беше да се завъртят телефоните до Москва. Е светът имаше нужда от разведряване!Господ ги накара да минат през много страдания за да израстнат като народ и те ще доизградят 6 тата подвластна раса на земята!
цитирай
8. анонимен - Спряха износа - ЗАЩО ?
17.01.2008 12:26
Здравей chara,

Интересна е следната логическа верига:
Путин в БЪЛГАРИЯ -->>
Няма Въглища -->>
Няма износ на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ -->>
Проблеми с тока - КЪДЕ ? -->>

АЛБАНИЯ !!!,

Косово, Сърбия,

МАКЕДОНИЯ, Гърция,

Натиск върху АЛБАНИЯ за Косово
Натиск върху Сърбия за ЦЕНАТА на газо-транспортната система и NIS,
ти знаеш !

Р. О
цитирай
9. anlov - Браво, страхотна статия!
17.01.2008 12:27
Присъединявам се към опасенията на всички ви - нашите управници само ще имитират отстояване на националните ни интереси, но няма да имат силата да ги защитят. Хора, които са част от старата руска школа, могат да бъдат само проводници на нейната политика тук.
А номерът на Путинвова Русия е, че чрез енергоизносители се опитва да осъществява и политически диктат (както беше със спирането на доставките на газ за Украйна). Русия има да си връща много за нокдауна от 90-те години и едва ли ще пропусне изгоден случай, за да го направи.

А иначе аз съм голям фен на нейния народ и на нейната култура.
цитирай
10. inik - Това е изключително професионален коментар!
17.01.2008 12:35
chara,ти спокойно можеш да водиш някое икономическо предаване.Това съвсем сериозно.Впечатлен съм за пореден път от това,което пишеш.Много,много добре!
цитирай
11. chara - @anlov
17.01.2008 13:10
Нямаш представа колко си прав по отношение на това, че енергетиката е въпрос единствено и само на политика!
При това на голяма политика! Политика и национална сигурност!
Но пък, виж как се налага и защитава национален интерес /на Русия имам предвид/ - виж състава на делегацията, виж нивото /от гледна точка на политическия протокол/.
Хайде сега трезво и без емоции, чисто прагматично да помислим: къде сме ние в тази схема?!. И кой ще се противопостави и защити българския национален интерес срещу енергийни гиганти като Газпром, Роснефть Транснефть и т.н.
Вярно е, че сме малки по територия, население, БВП и т.н. В бизнеса обаче, добрите аргументи, поставени достойно и обосновано на масата на преговорите винаги впечатляват.
Идването на Путин с такъв внушителен енергиен "антураж" съвсем не е случайно. Нещо тук, на тази територия е интересно за тях. Наивно е да мислим, че можем да ги спрем, а и не съм убедена, че е необходимо да се изолираме от ставащото в света. Тогава ... просто да се "възползваме" ... но с достойнство ... и с мисъл за бъдещето на България
цитирай
12. chara - @inik
17.01.2008 13:20
радвам се, че ти допада!
А относно икономическото предаване - ето какво:
нещо такова, боя се, предполага съобразяване с политиката на съответната медия! Аз не бих могла ... не обичам да ме поставят в рамки. Макар че, знае ли човек ...
цитирай
13. chara - до анонимен Р. О
17.01.2008 13:28
все се заричам да не коментирам "анонимни".
Добре, очевидно ти знаеш, че аз знам. Ако не много - то достатъчно.
Не знам едно обаче - кой е Р.О
цитирай
14. анонимен - ПОСРЕДНИЦИ В БИЗНЕСА
17.01.2008 15:34
ЗДРАВЕЙ CHARA,


“Газовата кралица” Юлия Тимошенко каза –
1. посредниците вън, / в т.ч. Швейцарския Rosukrenergo (50% — на "Газпрома", 50% — на Centragas Holding AG)
2. цена за пренос на газ през Украйна за 100 км. за 1000 куб.м. От $1,7 на $9,32

Газпром отговори
1. във връзка със зимни затруднения на доставките от средна Азия получавате по-скъп / ~ 75 % / Руски газ,
2. Върнете дълговете към Rosukrenergo общо за 830 млн. USD.

По този повод се сещам: WINTERSHALL ERDGAS HANDELSHAUS
ZUG AG; Тази хубава страничка http://www.wiee.ch/index.php?id=1&L=3 и ето тази също
http://www.wec-bulgaria.org/bg/gaz.pdf:
За сравнение цената на пренос на газ в България е:
19.73 лв./1000 м3

http://www.dker.bg/prices_gas.htm#gas_trans

А, кой съм аз

NOMINA SUNT ODIOSA
INTELLIGENTI PAUCA

Р. О
цитирай
15. boris66 - boris66-chara
20.01.2008 16:09
И не само газта. Ами ядреното гориво за Атомната ни централа -или ние ще се върнем на свещите и кандилата!
цитирай
16. chara - @boris66
20.01.2008 16:16
това е ясно! все пак едно зареждане с ядрено гориво се прави на 4 години! през този период какво се случва с пазара на първични енерго ресурси няма никакво значение т.е. държавата има относителна автономност.
Освен това не само Русия произвежда ядрено гориво, така че тук може да се деверсифицират доставките!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6425675
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031