Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.12.2007 19:26 - Цената на тока - неизбежно НАГОРЕ ...
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 4104 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 05.12.2007 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Който каквото и да обещава, прогнозира, доказва относно намаляване  цените на електроенергията - отнасяйте се с подозрение ....
     Тези дни един небезизвестен професор обяви, че от средата на 2008 г електроенергията може и да поевтинее?!.  Дали си вярваше - не съм убедена ...
     Пресата също,  предвидливо,  не отдели особено внимание на думите му.
     Когато слушам такива изявления, винаги, ама винаги си спомням думите на Гьобелс за казването на истината, само истината, но НИКОГА цялата истина!
     Каква е другата част от истината за цената на тока? 
     Според мен е следната:
     Колкото и да ни е неприятно да признаем, България след закриването на малките блокове на АЕЦ, генерира електроенергия преимуществено от въглища /до 48% от общия обем/. Въглищата са един от най-евтините първични енерго ресурси, но и най-голям "производител" на емисии парникови газове. Ако имате съмнения, идете в градовете около ТЕЦ "Марица Изток" - Стара Згора и Гълъбово. Макар и относително евтин, наличния ресурс у нас е нискокалоричен и с високо съдържание на сяра и пепел. Ето защо е необходим внос. Вносът, както е известно, се реализира по международни цени с всички последствия от това.
     Закъснялата модернизация на ТЕЦ "Марица Изток" - монтаж на електрофилтри за "улавяне" на отделяните при изгаряне на въглищата прах, пепел и други вредности, ще донесе от 01.01.2008 г  глоби на страната за несъответствие на европейските еко норми. Това ще се случи съвсем скоро. Колко време ще ги плащаме?!  Според официална информация - закъснението е в рамките на около 9 месеца. Следователно - около година ....
     Електроенергията, генериана от АЕЦ, /около 40% от общия обем/, макар и най-евтина,  в цената си вече има кредитна компонента, т.к. блокове V и VІ бяха модернизирани и изтече гратисния период по кредитите, получени за привеждане на съоръженията в съответствие с нормите за безопасност.
     Оставащите около 10% от електроенергията се генерират от ВЕЦ и от топлофикационните дружества, които произвеждат комбинирано топлина и електричество. По-голяма част от тях обаче, за първичен ресурс използват природен газ. Макар и "чист" и с най-нисък емитент на емисии парникови газове, той е вносен продукт. От 01.01.2008 г  цената  му ще "скочи" с минимум 20% /Булгаргаз иска покачване с 34%!!!/.
     На фона на коментираното, е смело и неразумно да се  предполага, че икономията от заплати на инкасатори, отчитащи потребена електроенергия вместо ежемесечно - на тримесечие, ще снижи цената на тока. Или, че  намаляване печалбата на електроразпределителните дружества с 4% ще повлияе на цената на крайния продукт! /Тези разходи, като процент, са минимални в сравнение с цената на първичния енерго ресурс и частта му в крайната цена на електроенергията/.
     Няма как да се случи! Защото има няколко азбучни истини:
     България генерира електроенергия от вносни първични енерго ресурси.
     Първичните енергоресурси са ограничено количество и изчерпването им е предвидимо в обозримо бъдеще.
     Цената на първичните енерго ресурси неотменимо върви нагоре, поради ограничеността им, ръста на няколко икономики от световно значение, като и поради непрестанното търсене, определено от  огромната зависимост на човечеството в ХХІ век от електроенергията.
     На Балканите има дефицит на електроенергия, поради липса на генериращи мощности, а щом има дефицит - съответно цените вървят нагоре!
     До скоро България балансираше цената на електроенер-гията за вътрешния пазар със свободните квоти за износ.
Сега обаче, почти няма какво да се изнася! Дори лятото тази година екстремно внесохме електроенергия от Румъния /при голямата авария, когато енерго системата на страната беше пред срив!/. Когато се внася "екстремно" без предварителна заявка, договор и прочие, цените за МВтч енергия, и то в регион с дефицит, са фантастични! Никой не оповести цената, на която сме внесли онази електроенергия тогава! Но все пак, добре, че имаше откъде да я внесем ... защото другият вариант е по-ужасен.
     В заключение, с две думи, каквото и да ни говорят за цената на електроенергията - посоката ще бъде неизменно нагоре!    



Тагове:   Нагоре,   неизбежно,


Гласувай:
5



1. анонимен - за Шушулов ли говорим ....
05.12.2007 20:02
не заслужава да го коментираме
цитирай
2. ok3223 - Права сте
06.12.2007 06:38
нещата стоят точно така.Голямо мерси,че сте се потрудили да обясните нещата.Чака ни черно Бъдеще.При тези заплати и плоски данъци.Народо да си прави,да си е правил сметката на времито.Костов,Симо Кобурга продадоха атомната за пари и един мит-ЕС.Още чувам гласа на Мошеника Симо К...от екрана на телевизора."Ще спреме блоковете,каквото и да ни струва това."
КАКВОТО И ДА НИ СТРУВА!
цитирай
3. анонимен - Цялата истина
06.12.2007 11:54
Истина е това което казваш, но не е цялата истина. От 2000 г. EU разпореди(чрез Директиви и комисари) либерализация на енергийния пазар, т.е. приватизиране на фирмите от този бранш. Не е лошо да поровиш малко в Мрежата и да видиш какво се случва в някои страни от Старата Европа - например в Германия. Покачване на цената за крайния потребител и създаване на монополни структури които освен че притежават производството и разпределението на ел.енергия и газ и вода. Ще ти цитирам по памет изказване на френския енергиен министър(гледах го по Euro News преди около месец) - след приватизацията на енергийните дружества се забелязва покачване на цената и влошаване качеството на услугата. Така че новите собственици прилагат старателно един от законите на пазарната икономика - този за максималната печалба. Поради тази причина мисля че има все по-малко връзка между себестойността и крайната цена.
цитирай
4. chara - към коментар № 3
06.12.2007 21:43
Има смисъл в това, което казвате относно печалбата и монополите. Да погледнем красноречивите примери от последната година с концесиите за сметоизвозването и водата в София ...
Но да погледнем и друго. У нас, както казах, 40% от електроенергията се генерира от АЕЦ, която е държавна собственост. Вносът на ядрено гориво се прави от държавата. ТЕЦ "Марица Изток" 2 /генерираща мощност 1465 МВт/ също е държавна. От друга страна, приватизираните ТЕЦ-ове, наистина спадат към така наречените естествени монополи, но у нас, енергетиката е СТРОГО ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНА. Цените на крайния продукт на енергийните дружества /електроенергия, топлоенергия, природен газ/, както и методиката, по която се формират се определят от Държавна Комисия за Енергийно и Водно Регулиране /ДКЕВР/. Решенията на тази комисия, са решения от последна инстанция. И това са решения на ДЪРЖАВАТА.
цитирай
5. анонимен - Цената на тока да крайния потребител
06.12.2007 23:48
Съгласен съм, че цената на ел.енергията ще продължава да расте.Но тава се дължи не само на производителите.Основен фактор за повишаване на цената са и новите собственици на ЕРП. Безкрайно е тяхното желание за бърза и лесна печалба.Непрекъснато се извършва необосновано намаление на персонала и драстично снижаване на сумите за инвестиции в електроразпределителните мрежи и съоръжения - СрН и НН.Вижте последното решение на ДКЕВР с което определя пределни загуби на ЕРП за 2008г. в размер на над 20%.Вместо монополистите да бъдат задължавани да реализират по-високи печалби с намаляване на загубите, чрез мащабни инвестиции.
Мисля, че за последните две години е налице и друг неприятен факт - драстично влошаване по отношение обслужването на абонатите.
цитирай
6. lambo - Защо пак пропуснахте неплащачите на ток ?
07.12.2007 13:59
1) Държавните и частни монополи гиганти
Вие да знаете кога най-после Кремиковци ще си плати фантастичните задължения за ток, въглища и газ. Става въпрос за стотици милиони лева

А да сте чували за ВМЗ-Сопот ? Не сте! Огромен държавен комбинат, който никога не е плащал ток. А към "безплатния" ток на ВМЗ са се навързали безброй частни фирми, къщи, вили и т.н.

2) Циганските квартали - в тях общо живеят над 800 000 души. И ... никой не плаща ток. Но харчат на воля, колкото си искат. "Бедни" ромски фамилии дължат по няколко десетки хиляди лева и продължават да точат точец, на наш гръб

3) А вилните зони с палатите-прогимназии и огромните хотелища на ЕЧЧБ (Едрата червено-ченгесарска буржоазия) Нима си толкова наивен наивен, да мислиш че те плащат в пълен размер?

Докато не се смачкат горните въшки, ще плащаме все по-скъп ток. Дупе да ни е яко!
цитирай
7. chara - към коментар № 5
07.12.2007 19:45
Това което се опитвам да кажа е, че повишението на цените на първичия енерго ресурс има най-голям дял в цената на крайния продукт. Действително, наскоро, ДКЕВР е разрешила на ЕРП загуби от порядъка на 20%. Но нека не забравяме, че решенията на ДКЕВР, са решения на ДЪРЖАВАТА. Същата държава определя и методиките за ценово регулиране на дейностите в енергетиката. Тук си спомням една хубава българска поговорка: не е луд, който яде зелника, а ... знаем кой.
Относно влошаване обслужването на абонатите, напоследък хоасът там е толкова осезаем, че няма как да се правим, че не го забелязваме. Не зная самите дружества как ще го обяснят.
цитирай
8. анонимен - ДЕФИЦИТ
22.02.2008 07:42
Малко преди посещението на Путин
България преустанови износа на ток.
За какво говори това ? - За дефицит.
За намаляване на приходите.
Как се лекува ?
Най-лесно с вдигане на цените !
цитирай
9. анонимен - Да му спрем алкохола
15.04.2008 07:00
Абе той професора не е глупак, ама когато ги е говорил тези неща сигурно не е бил само на една.
цитирай
10. zaw12929 - Доста хитро, но неверно!!!
26.08.2008 17:03
Основната причина- трябва да се повишат заплатите на персонала
Да се модернизира системата
Да се достигат параметрите на живота в ЕС
Цивилизацията няма ход назад, а омразата е нелечима болест!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424880
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031