Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2014 22:35 - Газова криза блокира България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5952 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Газовата криза от 2008 г. може отново да се повтори. Заради обтегнатите отношения между Русия и Украйна е възможно Газпром да увеличи цената на природния газ през Украйна и едновременно с това да намали доставките. Това неминуемо ще се отрази директно върху икономиката на България, която не е диверсифицирана и родната икономика е напълно зависима от руското синьо гориво.
Пръв за подобен сценарий спомена вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е на посещение в Брюксел. Йовчев дори нарече ситуацията "заплаха за националната сигурност на България". 

image

"В дългосрочен план засега е трудно да се правят прогнози, тъй като процесите са многопосочни. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ", допълни Йовчев, цитиран от БТА.

 

Той е първият член на правителството, който заговори за евентуалните проблеми, пред които би се изправила България в случай на задълбочаване на кризата в Украйна, при условие, че българската енергетика е напълно зависима от руски доставки на енергоресурси, огромната част от които минават през Украйна.

 

Според него съществуват и възможности за затруднения при доставката на стратегически суровини за България през Украйна, включително на ядрено гориво, каза още Йовчев пред български журналисти в Брюксел. Вицепремиерът участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което се проведе в понеделник.

 

Всички останали заплахи са или с минимална степен на вреда за националната сигурност, или с ниска степен на вероятност, смята министърът, който, преди да оглави вътрешното министерство, бе в ръководството на ДАНС.

 

Следим обстановката, поставени са задачи на разузнаването и контраразузнаването, непрекъснато се обменя информация, за да може при промяна в обстановката да реагираме своевременно, поясни вицепремиерът.

 

Той коментира, че кризата в Украйна е изключително тежка. "Очаква ни сравнително продължителен период, в който няма да бъде постигнато устойчиво решение. Без необходимите действия за успокояване на обстановката е възможно да има трайни последици в регионален, а дори и в световен мащаб", каза министърът.

 

Правилното решение е разрешаването на кризата по пътя на диалога, посочи Йовчев.

 

В отговор на въпрос дали се взима предвид присъствието на руски граждани у нас на фона на събитията в Украйна, вицепремиерът посочи, че повечето от чужденците, които купуват имоти в нашата страна, са с профил, за който не може да се каже, че представлява или създава заплаха за сигурността на България.

 

Към момента няма обективни данни тези хора да бъдат поставени под особено наблюдение, поясни вицепремиерът.

 

Към населението с български корени в Украйна не можем да се отнасяме по същия начин, както към бежанците от Близкия изток или други части на света, към тях трябва да имаме по-различен подход, заяви Йовчев в отговор на въпрос.

 

По неговите думи засега у нас няма готовност за прием на бежанци от Украйна, защото никой не е очаквал ситуацията да се развие в такава посока. Ще започнем да работим по такива варианти, досега няма данни, че може да се очаква такава вълна към България, допълни Йовчев.

 

Той уточни, че всички държави от ЕС подкрепят идеята, че е необходима повече солидарност при разселването на бежанците, но някои са на мнение, че трябва да бъде запазен доброволният принцип.

 

Йовчев съобщи, че до края на месеца у нас на посещение ще пристигне еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

 

Той изрази очакването спрямо България да не бъде задействан регламентът от Дъблин, според който нашата страна да изготви план за действие за преодоляването на бежанска криза и да докладва до ЕК, Съвета на ЕС и Европейския парламент на всяко тримесечие.

 

Дори и да бъде взето такова решение, то няма да доведе до преки щети за България, коментира вицепремиерът. По неговите думи нашата страна се е противопоставила на подобно решение, тъй като то не би се основавало на справедлива оценка след направените вече усилия. Късно получихме и започнахме да усвояваме европейски средства, успяхме да се справим с усилията и страданието на цялото общество, коментира Йовчев.






Гласувай:
6


Вълнообразно


1. anonymous1212 - ПсевдоЕнаргииния борд или как олигархията обязди енергетиката!
06.09.2014 21:48
I. Дебело трябва да се подчертае, че този борд е извън българското законодателство - следователно незаконен.
Нито в ЗЕ, нито в ЗЕВИ, нито в спряганите няколко стратегии, нито в който да е съотносим подзаконов акт такова чудо няма!

Това даже не е и гражданско сдружение!

Идеята възниква в главата или поне се артикулира в публичното пространство от възпитаника по съветска философия на ЛГУ (ленингр. государ. универiситет) - др. Красен Станчев (май т.г.). по инициативата да загробим пардон спасим българската енергетика.

Вероятно в ЛГУ между другото учат и динамична устойчивост на електроенергийни системи или пък в Института по пазарна икономика и в енергийния борд са събрани най-добрите сертифицирани специалисти по Energy Management & Energy Procurement,


II. Чрез служебния министър председател, на който това въобще не му работата идеята е преведена в изпълнение и материализирана чрез постановление(258) на МС от 29 Август 2014г.

На сбирките на борда присъства земляка и приятел на министър председателя ( с. Скравена е на 15 км. от Правец) руския наместник г-н Златев - генеррален директор на Лукойл България, представителя на италианската връзка на руските енергийни и финансови проекти чрез Уникредит - Левон Хампарцумян, (банка отпуснала над 60 милиона кредити на компаниите на Златев, небезизвестният мулти Николай Вълканов - шеф на УС на "Минстрой холдинг".


III. По същество се лишава от съдържание и отпада общественият съвет към МИЕ (чл. 7 ЗЕ) идеята за който беше издигнато от гражданското общество и от нас протестиращите през последните 3-4 години.

И така да живее енергийният борд - олигархичен чатал на врата на ДКЕВР и МИЕ, а ние да целунем българската енергетика за сбогом!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996271
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031