Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 14:13 - Идва ли края на US долара? Долар или юан за резервна валута?
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 5530 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 15.03.2011 14:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китай атакува долара Сензационно съобщение на Централната китайска банка предизвика изненада. Младата суперсила иска да продължи да води външната си търговия с юани, а не с долари. Както пише "Perevodika, Пекин иска да промени правото на Америка да регулира водещите валути с утежняващи последици за САЩ.

image

Долари и юани: заплахата от упадък на долара / Фото: Reuters

Берлин - Това е ненатрапчиво съобщение, но може да промени баланса на силите в глобалния валутен пазар: Китай засилва международната роля на юана. Всички вносители и износители, през тази година ще бъдат в състояние да извършват плащанията по търговски сделки с чуждестранни партньори в юани, съобщи централната банка в Пекин в сряда.

Това е в отговор на нарастващото значение на юана като световна резервна валута. "Търсенето на пазара за трансграничното използване на юана се увеличава," - казват от  Централната банка. Пробно още през миналата година, на 67 000 предприятия в 20 провинции е било разрешено да извършват плащания по външните си търговски сделки  юани. Обемът на търговията в размер на евро изражение е около 56 млрд. евро.

Сега паричното предлагане на юана следва да се увеличи, а в китайска валута ще се разплащат по-големи сделки, а по-малки в САЩ долари Китайски компании често се разплащат с долари и внимателно следят търговията с долари, и поради това те зависят от решенията на централната банка на САЩ - Системата на Федералния резерв. Те плащат допълнително за по-високи цени на петрола и те неизбежно ще трябва да плащат за допълнителни разходи по сделките. Но сега ситуацията се е променила.

С течение на времето, Китай иска да отиде още по-далеч. Тя иска постепенно да направи юана строго регламентирана и свободно конвертируема валута.

В момента Китай не позволява на юана да излиза от страната, а вътре в страната наблюдава всички легални капиталови потоци. Китайските износители, трябва да  обменят голяма част от приходите си в евро, йени или долари по фиксиран курс на юана. Чуждестранните фирми, които искат да правят бизнес в Китай, трябва да го правят в юани, парите те могат да обменят само в КНР. Туристите могат да внасят и изнасят не повече от 20 хиляди юана. Така на международния пазар юана не може да се появи - и по този начин не може да се основава на търсенето и предлагането на валутните курсове.

Централната банка в Пекин в миналото многократно е наблягала върху възстановяването на паричната система. Наскоро китайският президент преподцени стойността на долара. Световната парична система, доминирана от долара, е "продукт на миналото", казва той, точно преди важното държавно посещение във Вашингтон.

Смяната на водещата валута  може да има  дългосрочни  последствия

Ако доларът бъде заменен като водеща валута, САЩ са заплашени от дълготрайни последствия. До този момент US валутата се смята за резервна валута в света. Ако някои страни са в криза,  много от инвеститорите прехвърлят активите си в долари. Освен това, в Америка винаги е лесно да се намерят пари на най-ниски цени. Ако юана стане резервна валута в света, за финансиране на бюджетния си дефицит за САЩ  ще стане по-трудно и по-скъпо.

Съединените щати са силно зависими от Китай във финансово отношение. Наскоро, във вторник стана известно, че Америка има много по-сериозни задължения към Китай в сравнение с очакваните резултати. Китай разполага с US облигации, в размер на 1,16 трилиона долара, е информирало министерството на финансите на САЩ  в понеделник - с една трета повече от очакваното в средата на февруари.

image

  Това не е алюзия с "Черният петък!" Просто мишка в криза.

В САЩ правителството се опитва да се справи с огромните проблеми с дълга. В края на декември 2010 г. държавният дълг надвишава нивото от 14 трилиона долара. Това възлиза на почти 100% от БВП. Като се има предвид такъв чудовищен дефицит, икономистът Бари Айхенгрийн смята, че Америка вероятно ще се сблъска същата криза на дълга, както и Европа. Тъй като е невъзможно в тази страна да се говори за повишаване на данъците, то САЩ ще загубят доверието на инвеститорите, "- казва Айхенгрийн за " Шпигел ". Доверието в долара заради такива изявления определено не  укрепва.

Така или иначе американската финансова политика не предизвиква доверие в себе си. В последния момент Конгресът на САЩ  успя да предотврати фалита на държавата. В сряда Сенатът одобри временен допълнителен бюджет и по този начин се предостави финансиране за държавата за следващите две седмици. Без това решение, държавата трябваше да спре  много от услугите си и да прати по домовете много от служителите си.


Благодарение на допълненията съм законите за бюджета, обемът на спестяванията достигащи четири милиарда, партиите в Конгреса получиха още две седмици, за да  постигнат споразумение за по-дългосрочен проект за държавно финансиране преди края на фискалната година на 30 септември. Обама призова страната, след гласуване, за бързо споразумение ". Новият бюджет трябва да бъде непартиен и свободен от политически и социални интереси."

Републиканците, благодарение на мнозинството си в Камарата на представителите вече одобриха проект, който включва голямо намаление в размер на 61 млрд. долара. Но проектът се провали в Сената, където демократите имат мнозинството на  Обама. Намалението се отнася по-специално за сектора на образованието и помощи за развитие и за транспортна инфраструктура.

Дали това
изглежда като компромис, не е ясно. Републиканците спечелиха през ноември 2010 г. на изборите за Конгреса с обещания за по-голяма хигиена в изключително оскъдния бюджет. Много от новоизбраните конгресмени изключват сключването на широкообхватено компромис с демократите и настояват за по-големи съкращения на публичните разходи.


ssu/AFP/Reuters

Spiegel online, Германия
China attackiert den Dollar

По темата:

http://zahariada.blog.bg/novini/2011/03/13/finansoviiat-elit-na-sasht-zapochna-podgotovka-za-treta-svet.706830



Тагове:   юан,   долар,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. podvodni - Ха така. Земетръса в Япония май е ...
15.03.2011 14:26
Ха така. Земетръса в Япония май е дощъл то(но като по поръчка за тази операция на Пекин. При оположение че, най-важният крепител на долара - Япония - изпитва огромни проблеми след земетресението, Пекин решава да се възползва максимално от ситуацията. Елиминирането на долара ще нанесе на САЩ огромни загуби както във финансовата сфера, така ив позицията им на единствена военна сила и жандарм. До някъде Пекин пелиминира заканите на САЩ за въздействие над Китай поради напредъка на страната във военната и икономическа свера. С този ход Пекин оставя на САЩ много тесен коридор на действие - Или ще признаете своят крах ище станете нормална държава, Или започвате война срещу света и изчезвате. Досещам се какъв ще бъде отговорът на САЩ.
цитирай
2. zahariada - :))) Re: 1 Така е!
15.03.2011 14:29
Виж колко капани. После казват, "било случайно." Няма случайни неща! Поздрав!
цитирай
3. ferdi - хм..
15.03.2011 14:36
Наистина.. случайно друг път!
цитирай
4. razkazvachka - крайно време беше!
15.03.2011 15:51
Китай отдавна атакува долара - и всички китайци работят за Китай.
цитирай
5. zelas - Долар или юан, все тая. Китай ще с...
15.03.2011 17:35
Долар или юан, все тая. Китай ще стане един САЩ за не по-малко от 20 години. Затлъстяването вече се отчита като проблем, така или иначе.
За нас няма никакво значение щото пак ще слугуваме.

Това, което мен ме интересува, как (и дали) сегашните кукловоди на долъра ще си преместят чукалата в Пекин, щото на френския Ротшилдович веднъж му отказаха да си направи клон съвместно с Bank of China (частна). Как ги избират обаче, а - bank of China, bank of england, bank of america?
цитирай
6. zaw12929 - Добър анализ...е...
15.03.2011 18:10
Тъй като е невъзможно в тази страна САЩ да се говори за повишаване на данъците,- защото практиката е да си доставят 20% от световния продукт срещу печатани долар-- Господ си знае работата и се сбъдна паг "С която империя се сдружим- тя рухва
Не го вземайте толкова на сериозно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39761594
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031