Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2019 08:32 - ЦВЕТАНЪТ И ВИСОЧИННАТА БОЛЕСТ
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3961 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                              ЦВЕТАНЪТ И  ВИСОЧИННАТА БОЛЕСТ

 

image

 

Височинната болест (хипоксия) е заболяване, коeто се развива при бързо изкачване на голяма надморската височина. При нетренирания и неаклиматизиран организъм настъпва остър недостиг на кислород в клетките на тялото, а при особено тежки случаи и смърт. Но, сега ще погледнем към нейния политически аналог, защото почти всичките ни политици са тежко поразени от нея.

В повечето случаи политикът-пациент има добро обществено положение и някакво образование. Започнал е наистина от дъното и е един selfmade man – самоизградена личност. Родителите му доста често са били обикновени хора и той сам е постигнал високото си положение. Много честолюбив и изпълнен с надеждата, че ще се издигне още по-високо, тъй като за кратко е изкачил 2 000 м, но вижда пред себе си върховете осемхилядници. Без да съзнава, че вече е твърде изхабен и не е в състояние да продължи нататък. Това несъобразяване е причина за възникване на симптомите на височинната политическа болест в него.

Както всяка марианетка, изкарана на авансцената, с времето Цветанов придоби великанско самочувствие. И както е казал почти адаша му Цицерон - "На глупостта е свойствено да вижда чуждите пороци и да забравя за своите." Което не попречи и той да попадне в капана на своята. Контрастът е между него самия, вече като официално лице – депутат, и висш държавен сановник, облечен в скъп костюм и возен от служебна кола и момчетата от ВИФ, с които някога заедно са тренирали, бягали и ритали топка, които отбелязват, че не се появява вече сред тях, което подсказва, че той въобще не мисли вече за това, от къде произхожда. Точно обратното – мисли единствено за политическата си кариера, като съзнава, че е временна и верен на плебейския си манталитет бърза да я осребри. Един, че и втори скандал със закупени апартаменти, неотговарящи на доходите му. Седем осъдителни присъди за страната ни от Страсбург, за разпоредени от него незаконни операции и опозоряване на политически опоненти. Заявления пред медиите, че никой не е в състояние да му търси отговорност и прочие волности.   Той вече е спрял да се съобразява с това, колко вече е постигнал с оглед на произхода си, с положението си в партията и държавата и с това, че съществуват естествени граници, наложени именно  от средата и произхода му.

Но, нашият човек бърза. ТОЙ вече кара влака и останалите трябва да се съобразяват с него. С пълна пара се втурва към тъмния тунел на политическото си кариера, без да се съобразява с възможностите си и естествено дерайлира. Та още за политиците ни. Някои хора не могат да бъдат възпрени да вършат глупости. Трябва да им се признае правото на известна свобода. Не можем да отклоняваме хората от съдбата им, както и в медицината не може да бъде излекуван някой, ако природата е предопределила той да умре. Някои хора не могат да бъдат възпрени да вършат ужасни глупости, защото това просто им е присъщо.

Като втори човек в автократичната на Б. Борисов партия ГЕРБ, би следвало Цв Цв да е в час, че прекалената активност, затъмняваща сияйния образ на вожда е твърде опасна. Ескалиращата му през последните години медийна активност, совалките до ул. Козяк и по молитвени закуски в САЩ, с подчертана симпатия към вече неактуалните Клинтъни и Обама бяха интродукцията към зараждащата се драма и основателно подозрение за тайни амбиции и евентуален замисъл за превземане отвътре на иначе овладяната организационно от него партия. Съмнително за образоваността му е да е чувал, или прочел за „нощта на дългите ножове”, когато Хитлер през 1934 година се разправя с Ернст Рьом, вожд на щурмоваците и втория след него лидер в нацистката партия. Но в най-близката ни история по подобен начин Ахмед Доган обезглави, въобразилия се за незаменим фактор, „екзатния” Лютви Местан, както и богоподобния му лидер на няколко пъти посичаше уж незаменими съратници, като Фидосова и вече неудобни коалиционни партньори и би следвало да му светне червената лампичка.  И доката се осъзнае, гилотината падна, изхвърляйки го в политическото гробище. Може би единствената утеха би било запазването на придобитото.    

Алпинистите, които покоряват големи височини имат нужда от кислород. И политикът има нужда от такъв и той се нарича компетентност и морал. А за тези, които настървено преследват кариера на всяка цена и търсят лекото и доходното, силно препоръчително е слизането надолу в низините, преди настъпването на комата. Лечението на височинната болест, включителтно и на политическата такава, включва задължително слизане на по-ниска височина. 

Преди време, във връзка със скандалите с подслушванията по време на министерстването му в МВР писах за него:

„Пускам телевизора. Погледнах веднъж, погледнах втори път и просто не можех да повярвам на очите си. Най-сетне си казах: - Това е ухо. Но ухо, голямо колкото човек. Вгледах се по-добре и наистина зад ухото се движеше още нещо. Толкова мъничко, незначително и хилаво, че просто да го съжалиш. И наистина чудноватото ухо стърчеше над малко, дребно нещо и това нещо беше...човек. С увеличителна лупа би могло дори да се различи мъничко, злобно и завистливо личице, а също и как се люшка едва различима дребна душица. Говорителят от телевизора ме убеждаваше, че огромното ухо е не само човек, а дори голям човек, просто гений. Аз обаче не вярвам никога на телевизора, когато говори за големи хора, колчем всичките можеш да ги определиш като някакви органи, често отделителни, но не и за цели хора. Останал съм с впечатлението, че  са изопачени недъгавци, които имат от всичко по съвсем мъничко, а само от едно неизмеримо повече и то е алчност.”

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 

 

.

 

 

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Добре ви го набута Цветанов!
31.05.2019 14:23
Направо ви еба майката комунистическа.
цитирай
2. pompadurkreten - По интересно е какво ще стане отсега ...
31.05.2019 15:12
По интересно е какво ще стане отсега нататък. Цветанов е обиден и разярен и не вярвам да се свре в миша дупка. Той има потенциал да разцепи ГЕРБ.
цитирай
3. djani - В края на постинга споменах за някои индивиди...
31.05.2019 16:56
apostapostoloff написа:
Направо ви еба майката комунистическа.


Които могат да бъдат определени само като отделителни органи. Просто намят потенциал за повече. В ръководството на ГЕРБ и СДС са се сдушили именно такива. Да не си от тях Постолчо?
цитирай
4. djani - Зад него стоят определени сили...
31.05.2019 17:13
pompadurkreten написа:
По интересно е какво ще стане отсега нататък. Цветанов е обиден и разярен и не вярвам да се свре в миша дупка. Той има потенциал да разцепи ГЕРБ.

И ще използват злата му природа за своите цели. Тук има и геополитически момент и нещата ще се усложняват. Наистина няма да се остави току така...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3244514
Постинги: 925
Коментари: 3370
Гласове: 4678
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031