Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 12:41 - НОСИ ЛИ ВРЕДА КОМПЮТЪРЪТ?!
Автор: sasalko Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5092 Коментари: 1 Гласове:
0



image
Компютърът е път към света на знанията, достъпен за всеки. Без него съвременният живот би бил немислим. А за много “юзъри” това вече е и начин на живот – денонощно, неподвижно, в глобалната мрежа, “online”. И няма нищо чудно, че този “вход” към световния океан от информация оказва сериозно влияние върху човека – неговия живот и неговото здраве, при това не винаги положително!

Мониторът е най-опасната част от компютъра. Той облъчва потребителя с рентгенови и електромагнитни лъчи. Но докато рентгеновото лъчение от него е толкова нищожно, че не превишава естествения радиационен фон, който всеки получава при една разходка на свеж въздух, то неговото електромагнитно въздействие върху живия организъм съвсем не е безопасно. От една страна съществува естествено електромагнитно море, формирано от електрическото и магнитно поле на Земята, атмосферното електричество и космическото радиоизлъчване. От друга страна към него се наслагват електромагнитните полета на радио-телевизионните, лазерни, и навигационни системи, високочестотните електропроводи, на електроуредите както и компютрите. Така възниква електромагнитен фон, който надвишава естествения десетки, дори стотици пъти и влиянието му върху човека и всичко живо е сериозно. Затова, при продължителна работа с компютър, възникват нарушения в много от жизнените системи на човека. Най-много страдат очите. Натоварват се и нервната, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревният тракт, поражения изпитва костната система, дори имунитетът отслабва.

Направена е статистика за връзката между продължителността на работата с компютър и възникването на раковите заболявания. Установено е също, че елекромагнитното излъчване е особено опасно за бременните и децата. Съществуват данни, че при жени, работещи повече от 20 часа седмично с компютър, до 2 пъти нараства опасността от аборт в началните месеци на бременността. В редица страни още от средата на 90-те години на миналия век съществуват санитарни правила, в които се ограничава до минимум работата с компютър на бременните и кърмещи жени. (У нас действа Наредба №3 от 18.09.2001 г. на Министерство на здравеопазването.)

Организмът на децата е особено възприемчив към неблагоприятното електромагнитно въздействие на компютъра, което изисква от страна на възрастните да наложат разумно ограничаване на достъпа до него. За деца на 5 и 6 г. ежедневните занимания не бива да превишават 10 мин., а в училищна възраст – не повече от 20-30 мин.
Любителите на компютърните игри също трябва да знаят, че преди сън тези развлечения могат да предизвикат трудно поддаващо се на лечение безсъние.

Не само електромагнитното излъчване от монитора влияе върху здравето на потребителите, но и видимото излъчване, трепкането на екрана на монитора, електростатичното поле около него, както и неправилната организация на работното място уморяват, предизвикват раздразнение, потиснатост, дори могат да доведат до депресия и безразличие към околните.
Затова още от началото на 80-те години на миналия век, учените разработват параметрите за безопасна работа с компютър. Най-популярни са стандартите, приети от Федерацията на шведските профсъюзи, означавани с индекс ТСО, който поставен върху монитора, свидетелства за неговата безопасност по последни нормативи на стандартите за хигиена на труда. (Сведения за сигурността на монитора съгласно неговите данни по паспорт могат да бъдат получени на следния сайт : http://www.tcodevelopment.com/index_publicsearch.htm).

Но дори и при такъв, защитен със знака ТСО монитор, е необходимо да се вземат допълнителни мерки за безопасност при работа. Това се налага и от факта, че електромагнитното поле, излъчвано от монитора, се разпространява равномерно във всички посоки. Отпред то се задържа от кинескопа и защитния филтър, докато отзад и отстрани се разпространява свободно. Именно затова специалистите съветват мониторът да се поставя в ъгъл, около който има стайни растения, които ще осигурят допълнителна защита на потребителя. Ако в работното помещение има повече компютри, то разстоянието между тях трябва да бъде поне 1.5–2 m.

Но докато компютърното електромагнитното излъчване не може осезаемо да се усети, то “хиподинамичното” му въздействие се констатира от всеки. Неподвижно стоящите с часове потребители често стават жертва на различни заболявания на опорно-двигателния апарат, като най-често това се изразява с появата на остеохондроза. От непроменяната с часове поза най-много страда опората на нашето физическо тяло – гръбначният стълб. Статистиката сочи, че след двегодишно общуване с компютър при повече от 85% от ползвателите се появяват първите признаци на остеохондрозата. Преодоляването на това страдание никак не е сложно – необходими са всеки ден разходки по 1-2 часа. Неслучайно същата тази статистика сочи, че остеохондрозата почти не се среща при собствениците на кучета, които не участват в маратонски бягания, но ежедневно разхождат своите любимци.

Правилно организиране на работното място е особено важно за предпазване на гръбначния стълб от изкривявания. Височината на стола трябва да съответства на височината на коляното така, че стъпалата на краката да стоят върху пода без напрежение. Дълбочината на стоене върху стола трябва да бъде на 2/3 от дължината на бедрото. Много полезно е да бъде поставена възглавничка между кръста и облегалката на стола, с което значително се разтоварва гръбначният стълб в долната му част. Гърбът трябва да бъде изправен, подпрян по цялата му дължина на облегалката на стола. Но най-важното е да не се стои неподвижно в една поза, а на всеки 20-30 мин. да се прави раздвижване – ставане или просто промяна на положението на краката.

Мишката и клавиатурата също влияят върху здравето на потребителя, тъй като той е принуден да извършва много на брой еднообразни движения, което води до постоянно напрежение в китките на ръцете. Тази появяващата се при по-продължителна работа болка лекарите са нарекли тунелен синдром. Профилактиката е в честите кратки почивки, удобното позициониране и добра опора на ръцете при работа или по-рационалното от тези мерки – използването на алтернативни устройства за въвеждане на информацията, напр. микрофон.

И все пак от компютъра най-силно страда зрението. И това е така, защото природата не е подготвила човека да възприема компютърната картина. Той възприема света в отразена светлина. А изображенията върху монитора са много по-различни от естествените картини, те имат “дискретен” характер, т.е. състоят се от милиони точки, светещи и трепкащи през определени интервали от време. Така компютърният монитор подлага човешкото зрение на голямо напрежение. Това явление учените са нарекли компютърен зрителен синдром (Computer Vision Syndrome). Той се появява при всеки, който работи повече от 6 часа дневно с компютър. Симптомите му се изразяват в намаляване остротата на зрението, затруднено фокусиране върху даден обект, раздвояване на образа, бърза умора при четене, зачервяване, дразнене и болка при движение на очите.

Тези неприятни симптоми могат да бъдат преодолени като се знаят следните правилата за работа: не трябва да се стои близо до монитора, разстоянието трябва да е 50-60 cm, а при по-голям екран 70- 80 cm. Не трябва да се работи с голяма контрастност и яркост на изображението. В този случай помагат специалните очила за работа с компютър както и честото почистване на екрана от прах, който повлиява точността на изображението. Правилното осветление на работното място също облекчава зрението, като не бива да дава отражение върху монитора. Вредно е да се работи и в сумрак или тъмнина. Ако се работи с текст, той трябва да бъде максимално близо до екрана, за да се облекчи затруднената акомодация на очите при работа с две зрителни полета.

Съхраняване на зрението при работа с компютър може да бъде постигнато с тибетска гимнастика на очите, състояща се от няколко лесни за изпълнение упражнения, които облекчават дори при многочасова работа с компютър.
* Очите се затварят и клепачите бързо се присвиват 10 пъти.
* След това очите се закриват с длани и мислено се рисува осморка първо във вертикална, после и в хоризонтална посока.
* Следва кръгов масаж при затворени очи с палеца в областта на слепоочието, като отдясно е в посока на часовниковата стрелка, а отляво – в обратната.
* Комплексът завършва с упражнение за поддържане остротата на зрението и бърза отмора на очите. Необходимо е погледът да фиксира най-отдалечената точка от полето на видимост и след това плавно да стигне върха на носа. Това се прави до 30 пъти на ден.
И най-важното е, през цялото време на работа с компютър, да се премигва често, защото мигането предпазва очите от неприятните усещания при продължителна работа и съхранява яснотата на зрението.

Наред с физиологичните проблеми на потребителите, се констатират и по-сложни, психологически аспекти на общуването с виртуалния свят на информацията. Може да се приеме, че някои от потребителите развиват съвсем небезобидна зависимост от компютъра, седейки почти без прекъсване дни, дори седмици. Разбира се, те едва ли ще се превърнат в кибернетични същества, живеещи само в границите на Интернет, но при тях (особено при децата) възниква проблемът за нормално развитие на писмената реч – важен елемент от психиката на човека, който съдържа множество психомоторни елементи, определящи самоличността на индивида. Действително, компютърното набиране на текстове също съдържа тези елементи, но съвсем различно е, когато те бъдат написани собственоръчно.

Светът на Интернет определя и един различен, своеобразен начин на общуване между потребителите. Получава се така, сякаш междуличностният контакт отива на заден план и потребителите предпочитат да общуват преди всичко с компютъра. Може би защото той им се струва по-сговорчив и приятелски настроен от повечето близки, но това, както отчитат психолозите, довежда до изкривяване на собственото “аз”. Подложени на този компютърен риск са преди всичко младежите от 13 до 18 г. Може да се каже, че понастоящем те участват в един експеримент с неясни последствия, които обаче ще се проявят в пълна сила едва след около 10-15 години.

Психолозите повдигат и проблема с информационното натоварване, което често води до невъзможност за преработка на обемите информация и стресира потребителите. Спасението е в това, че трябва да се осъзнае – количеството знания не повлиява навиците за добра работа, нито умението да се решават нестандартни задачи. Защото човек усвоява точно толкова, колкото е в състояние да усвои. Всъщност проблемът е в неумението да се отсейва значимото от незначимото. А ако няма и навици за работа с големи обеми информация, то тя не може да бъде осмислена поради липсата на личностни ресурси да бъде преработена. От това именно боли главата.

Но може би най-сериозният проблем, който ще стои с все по-голяма острота пред човечеството, е не нарастването на обема информация, а постоянното му обновление. Най-активната част от населението ще бъде непрестанно заета да насмогва този информационен бум, самообразовайки се. А останалите, които не успяват, най-малкото ще живеят в състояние на непрестанен стрес.

И все пак нищо фатално няма. Понастоящем човечеството има достатъчно проблеми, така че компютърната главоблъсканица е най-малкото на втори план.



Тагове:   носи,   вреда,


Гласувай:
0



1. анонимен - За вредите и ползите от съвременното развитие
05.01.2011 10:33
Постингът Ви е чудесен г-н sasalko. За "масовия" потребител на компютъра може би ще е необходимо твърде много време - да почуства "на гърба си" споменатите вреди и ползи та да разбере написаното.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031