Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2020 20:41 - НИЕ-473 Тиха коледно-целогодишна война във властта
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ТИХА КОЛЕДНО-ЦЕЛОГОДИШНА ВОЙНА ВЪВ ВЛАСТТА

 

Забелязвам  напоследък - може би под влиянието на прехода ни в новия 21-ви век, че започнах да се заглеждам (така да го кажа) във вероятността  нашите нови събития да се проектирани в по-раншни случки, на които тогава не сме обърнали никакво внимание.
Помните песента “Тиха коледна”, нали? Сигурно – само аз я споменавам в тази книга за трети път.
- Веднъж, за да ви информирам за издевателството (как другояче да го кажа) на автори и изпълнители (Добромир Гущеров и групата НЛО –„Пак е зима, сух суджук ще има. / Бузи зачервени, кани запотени... / Баджанак, сИпи. Ако няма – дОнеси.”, написано и изпято на Коледа в зимата на Жан Виденов 1996-1997 години?
- Втори път, за да обоснова с факти наглото твърдение на “порасналите момчета”, че те не се безпокоят от Народа, а от Света:
“Хей ти, орисийо, всичко ми на длан /
но съм слаб в международен план.
- И 3-ти път, сега, посочвайки предупрежденията на Съдбата, които не разбираме навреме. Какво имам предвид?
Сами са си го написали. Самодоволно и пренебрежително, че те празнуват и не им пука за другите, дето са навън: “Тук във механата сипе се курбан, а навънка вее ураган.” И още нещо. Нагло твърдят, че ТОВА така ще бъде, защото времето не оставя следи, по които да бъдат намерени:Снегът продължава, печката бумти. Път се заскрежава, виждат се следи.
Когато са го писали и пели, едва ли са мислили, че Съдбата движи изпълнението им. Накарала ги е сами да напишат и подпишат самопризнанията си. Предупредила ги е какво ги чака, а те мислили, че “Който ял – ял. Който не е ял... на Великденски бал.” Следите остават, “мили хора”! Особено такива следи, които сочат - тайно в механата на корем ядене и пиене, докато навън в снега пред прага й, някой умира.
Преди да докажа документирано, че третата вълна подпъхнати продажници в неизбежното демократично управление – Костовите хора се държат като Гущеро-Молловци, надявайки се на Снегът продължава, печката бумти. / Път се заскрежава, виждат се следи.преди това да напиша безжалостно, че след 15 години трима от изпълнителите на “тиха коледна” (от всичко четирима) ще са си отишли преждевременно, някои дори много преждевременно; Гущеров го чакат изключителни мъчителни лични разочарования, а баджанак му Валентин Моллов – съдбата на “братя Галеви”. Имам предвид, че ние си мислим, че те са на Бахамите, забравяйки, че Бахамите са в границите на Бермудския триъгълник. Такава е съдбата на помислилите, че са хванали Господ за шлифера.

Откъде да почна да припомням, правейки връзката?
От Луканов може би. Гръмнаха го като стой, та гледай. Неговите хора – тези при които беше “застрахован”. И само след два месеца преките изпълнители на мократа поръчка трябваше да отидат на Бахамите, “докато отмине зимата”. Онези от тях, които имаха неблагоразумието да се върнат първи, ги сполетя съдба. В лицето на тандема Иван Костов - Георги Първанов. И по-“предпазливите” ги чака същото – ще чуете в следващите НИЕ-5 (при Царя) и НИЕ-6 (и при Тройната коалиция) как пищят куршумите между ушите им. Самият Иван Костов, понеже е само “заврян зет при комунистите”, ще го одуха преди Георги Първанов – още “утре”, за разлика от Първанов, който ще се удържи до началото на “следващата седмица” – НИЕ-7.
Нататък ли? Нататък бесните комунисти, онези убийствените, ще измрат и нови такива няма да се родят. Както вече съм писал: България ще стане нормална пазарно-ориентирана европейска държава с две основни партии – една повече пазарна, отколкото социална и една повече социална, отколкото пазарна.

Следва кратък преглед на събитията във властта от местните избори през октомври 1999г. (където ОДС не се представи толкова добре, колкото се очакваше) до края на текущата пролет на 2000г.
- октомври 1999 година, Петър Стоянов: “Иване, кажи си! Хората ще те разберат.”
- ноември 1999: Говори се, че вътрешният министър Богомил Бонев е връчил две строго секретни папки от контраразузнаването с уличаващи данни за корупция при приватизацията на 2-ма заместници на Александър Божков – Марин Маринов и Едит Гетова. “Говори се”, защото публично нищо не бе изнесено за тези “справки” от папките. Само Богомил Бонев продължава да твърди, че тези папки са отишли при Александър Божков, вместо при новия главен прокурор Никола Филчев.
- началото на декември 1999: Премиерът Иван Костов поръчва на шефовете на НСС (ген.Атанас Атанасов) и на НСБОП (ген.Кирил Радев) да изготвят доклади по сигналите за корупция.
- 10 дни по-късно Атанасов и Радев предават докладите си на премиера Костов и на председателя на НС Йордан Соколов. Всички твърдят, че в тях са посочени 266 имена на корумпирани чиновници, но няма едри риби или нещо сензационно.
- На 20 декември 1999г. Иван Костов маха 10 министри (от всичко 16) без обяснения.
- Март 2000г. – Бонев отново влиза при Иван Костов с две (нови?) папки. На излизане каза, че “си били говорили за конния спорт”.
- В края на март лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев ще обяви по Българското радио, че разполага със запис, в който се чува как “човек близък до премиера, с инициали М.М.” уговаря подкуп в размер на 10 хиляди долара. Иван Костов моментално отстранява Марин Маринов от поста му, “докато трае прокурорската проверка”.
- 10 април: Агенция Ройтерс разпространява критичен доклад за България в който се твърди, че кабинетът се клати заради корупцията. Софийската организация на СДС дава мандат на Евгений Бакърджиев да пита Иван Костов защо кабинетът уволнява сини активисти. Екатерина Михайлова твърди, че е разкрит план за дестабилизация на страната с участието на “Подкрепа”.
- 17 април: Едит Гетова е уволнена от промишленото министерство. Богомил Бонев заявява: “Костов трябва да си ходи.”

- След 20 часа Иван Костов дава интервю “Никой никъде не може да използва моето име” (в МС пред група журналисти от независимата преса, не се споменават имена, затова не мога да ги посоча.
Ето извадки от това интервю (в.”Стандарт”): “... Категорично не желая да възприемате освобождаването на министрите заради това, че са корумпирани. Много държа за прецизно формулиране на управленските решения, които съм взимал. Ще бъде грубо и несправедливо да се твърди, че са си отишли заради доказана корупция. Ще повторя пак: една от причините министрите да си отидат беше, че не можаха да отговорят убедително на обвинения, отправени срещу тях, и загубиха авторитет. ... Не виждам как мога да бъда част от какъвто и да било приятелски кръг “Олимп”. Това, което пише по вестниците, ме накара да загубя един добър готвач и едно добро място, където бях свикнал да ходя. Що се отнася до делата на съответния господин Славчо Христов (собственик на ресторант “Олимп”), вие си го питайте него, няма какво да питате мен. И го питайте по същия начин, по който ние питахме тогава хората, които сега не са в България. Той поне е тук. ... Аз не се интересувам и няма да чета за имуществата на моите министри в Интернет. Отговорите трябва да бъдат дадени от компетентните органи, които са извършили приватизацията. Аз не съм в състояние по всяка една конкретна сделка, а те са хиляди, да давам каквито и да било обяснения. (Става въпрос за приватизацията на бившия гараж на ЦК на БКП от съпруга на Надежда Михайлова и къщата на Христо Бисеров.)
- Един ден по-късно Константин Тренчев разкрива, че лицето М.М., близко до премиера, не е Марин Маринов, а Михаил Михайлов – шеф на пресслужбата на кабинета. Михаил Михайлов същия ден подава оставка.
- Съобщение на в.”24 часа”, 19 април 2000: “Вчера в 9 часа изчезна сигналът на БНТ в София, Русе, Смолян и Сливен. Загубиха се и сигналите на Нова тв, “7 дни”, както и на няколко радиостанции, които излъчват от Копитото. Плъзна слух за информационно затъмнение на скандала около корупцията. “Винаги предупреждаваме  зрителите, за да няма паника. Знаем датите на годишната дневна профилактика от декември. Те се определят от управление “Радио и тв-станции”. Другата дата за София е 12 декември”, поясни шефът на техническата служба на БНТ инж. Иван Христов.”
- 20 април: Президентът Петър Стоянов в свое изявление обяви, че застава зад премиера Костов и не подкрепя атаката на Богомил Бонев срещу правителството.

БСП призова Стоянов да каже истината за драмата в държавата и Георги Първанов уточнява: “Не вярвам призивът ни да бъде чут, защото за президента истина са само думите на Костов, а той още нищо не е казал.”
Ахмед Доган: “За първи път не можах да разбера нашия президент. Изявленията му не съответстват на многократните призиви на президента СДС да се прочисти от корупцията.”
Благовест Сендов: “Представете си, че трябва да се ограби един влак някъде в Южна Америка в началото на века.  За целта трябва един добре сплотен екип. Търси се силен вожд. Трябва един добър ездач, за да се прехвърли във влака в движение, един бомбаджия, за да спре влака, другите да се качат и най-накрая влакът да бъде ограбен. Идва моментът на преразпределение на богатството. Вождът започва да чисти останалите един по един. Накрая идва шерифът – народът, и този който е очистил останалите или сам се очиства или дълго лежи в затвора.”
Елена Костова пред в.”Труд” и Севда Диновска: “Който се докосне до нас – изгаря”.

- В края на април социологическата агенция MBMD на Мира Янова публикува: “Ураганът “Бонев” помете рейтингите. Президентът Стоянов продължава да има най-високият рейтинг на доверие, но той е спаднал от 62% на 58%. Втори и трети са кметът Софиянски (51% без промяна) и Богомил Бонев (37% без промяна). Доверието в Надежда Михайлова и в Иван Костов се срива със 7% - до 36% и 29% съответно. Георги Първанов е на 20%, а Ахмед Доган  - на 12%
- На 1 май няколко хиляди симпатизанти на БСП, събрали се на първомайския митинг в столицата, издигнаха плакати: “Костов, омитай се!”. Ето как коментира това Тодор Токин (в “Труд” от 2 май 2000): “Сега пак навлизаме в сезона на голямото метене. Ясно е, че ако Първанов иска да омете Костов, то първо ще трябва да омете ония, които искат да ометат него. Както ометоха Виденов. Но на народа взе да му писва. Защото след всяко премитане, респ. омитане, му става все по-зле. Метачи – бол, резултати – хич.”
- 18 май 2000: В Парламента от името на парламентарната група на Народен Съюз (Мозер и Праматарски) депутатът Николай Христов заяви: “Налице е масирана атака не само срещу правителството, но и срещу многопартийната система, Съществуват опити да се повторят събитията от 19 май 1934г. Не става дума за военен преврат, а за подмяна на принципите  на държавно управление. Групите на НС и СДС в Събранието искат среща с Президента, защото той е пазител на Конституцията.” Президентът отговаря: “Държавният глава не смята, че демокрацията и многопартийната система  в страната са в опасност”.

В.”Сега” и частното радио “Дарик” призовават всички, които са на мнение, че във властта има корупция: “Карайте днес автомобилите си със запалени фарове! Ако ползвате градския транспорт, подканете ватманите и шофьорите да включат светлините. Нека докато гласуват вота на недоверие към правителството, депутатите знаят: всички ние ги виждаме!”
- Третият вот на недоверие срещу правителството (18 май 2000, за корупция) не успя. 122 депутати от СДС, 9 от НС и 2-ма независими отхвърлиха вота (общо 133). “За” вота бяха 55 от БСП, 11 от Евролевицата и един независим (общо 67). Въздържаха се 14 от ОНС (самият Доган не гласува - попаднал в задръстване с колата и не успял) и двама евролеви.

Интересни са заглавията в пресата. В.”Труд” от 19 май - “Червените ругаят премиера в парламента” (Ирена Маринова и Елизабет Дафинова), а „наблюдателката“ на в.”Сега” Ива Николова е написала: “Цялата т.нар. политическа класа е изпаднала в тежка и безпросветна криза.  Тя вече не само не е в състояние да управлява или да контролира управлението, но дори не умее да обвини опонента си, както подобава.”

- За празника на Светите братя Кирил и Методий учингьолецът Слави Трифонов изпя:
“Върви, министре, възродени, към светли краднини върви / от длъжност корупционна воден, напред и все напред върви. / Напред, сполуката е слънце, което във чужбина грей / напред, народността не пада, там дето има ЮЕсЕй!

България остана бедна от достославний кабинет / в тържествуванье и лапанье той върши глупости безчет. / Известен беше ти и славен, излез от мерцедеса веч, / ведно със другите пейзани изгрухай мазния гювеч.
 Търчи към мощната Европа в голямата игра върви, от същност тарикатска воден, назад и все назад влачи. / Бъди ти преблагословен о, депутатино дебил! / Ще бъдеш скоро заловен, очаква те занданът мил.”
 - На 12 юни Ахмед Доган (дето беше закъснял да гласува въздържал се)  дава интервю на Теодора Божкова във в.”Стандарт”: “Иван Костов е уплашен и неадекватен. Явно Костов се плаши от нещо, питайте него какво е то. Управляващите са много притеснени, защото явно последните глътки от чашата на властта ще бъдат много горчиви.”
- На 12 юли Желю Желев заявява пред “Труд”: “Сегашните лидери на СДС за втори път след 1992-1994г. насила ще докарат БСП на власт. Тогава – поради безотговорност пред избирателите си и кариеристични амбиции на лидерите си, сега – заради корупцията, която положиха в основата на партийното си строителство и на своето управление.”

Е, от социологическата агенция MBMD оповестиха мнението на гражданите. Най-тежките проблеми, стоящи пред хората в страната, са безработицата – 72%, поскъпването на живота – 68%, престъпността – 49%, и чак на четвърто място е корупцията с 45%. Някой лидер и/или някой претендент за лидер си е направил грешно дългосрочната сметка. Текущата моя книга, тази – НИЕ-4, свършва и няма да може да даде отговор кой/кои. Но ще запиша, че САМО СЛЕД 10 месеца корупционните герои/антигерои Бонев, Костов, Стоянов, двете Михайлови, Божков...  ще бъдат “отвяти от вихъра” и никой няма повече да ги включва в рейтингите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 466927
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930