Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2011 00:25 - Бъдещето на изкуствения интелект
Автор: liusiila Категория: Други   
Прочетен: 29332 Коментари: 14 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 статия на www.download.bg    автор: evoker    дата: 14.06.2008    тема: Теория

През лятото на 1956 година, на конференция в колежа Дартмаут (Ню Хемпшир, САЩ) математика Джон Макарти разисква пред широка публика понятието „изкуствен интелект” и смело заявява, че щом човекът е достигнал до етап, при който може да дефинира абсолютно прецизно принципите на познанието и интелекта, то това познание и интелект може да се прехвърли на машина. В по-далечни времена за подобни радикални и ексцентрични виждания са осъждали на смърт, а през петдесетте години на миналия век, просто никой не им е обърнал внимание.

 

image

 

Въведение
  • Какво е интелект? – способността да разбираме определена ситуация.
     
  • Какво е изкуствен интелект (ИИ)? – експериментална наука, изучаваща възможността от разумни разсъждения и действия на изчислителни системи и изкуствени устройства.

    Съвременният човек дори не подозира доколко тясно свързан е с ИИ.
    Почти всички банки вече имат системи с изкуствен интелект при „игрите” на борсата и управлението на собствеността. Невронни мрежи се използват широко при разпознаване на текст и глас, както и в националната сигурност. Дори уебстраниците използват ИИ, което помага на потребителите да намерят точно това, което търсят. ИИ се използва при пилотирането на самолети и космически совалки. В медицината има ИИ, който работи с лазер, ултразвук, ЯМР (ядрено магнитен резонанс) и извършва най-сложните и прецизни хирургически операции. Военните използват ИИ в роботи, опериращи в опасни за човека зони и условия. ИИ има във видеоигрите, които играем всеки ден. Световната икономика се крепи на решенията взимани от ИИ.

    Ние сме силно зависими от една непопулярна технология. Целта на настоящия материал е да ви запознае с ИИ и бъдещата му роля в развитието на човешката цивилизация. Но преди това, нека първо се върнем към корените на тази технология...
     

    image

     

    Хронология, цели и постижения на ИИ 1921 – Карел Чапек, чешки писател, измисля термина „робот”, за да опише интелигентни машини, които въстават срещу човешките си създатели и ги унищожават.

    1931 – Воневър Буш създава механичния диференциален анализатор (механичен аналогов компютър) способен да решава диференциални уравнения.
           - Кърт Кодел демонстрира, че математическите теореми, които знаем, че са истина, всъщност се оказва, че могат и да са недоказуеми. Това означава, че хората могат и да разбират истинското значение на определени сентенции, но истината за тях не произлиза от нито една логическа система.

    1937 – Английският математик Алън Тюринг започва проучванията си свързани с разработката на интелект при машините. Още същата година заявява, че компютрите биха могли

  • да разсъждават.

    1938 – Алън Тюринг и Алонзо Чърч независимо достигат до една и съща теза (по-късно позната като тезата „чърч-тюринг”) – всички проблеми, които човек е способен да реши, могат да бъдат описани с набор от алгоритми.

    1941 – Водещ немски изследователски център, отнасящ се към аеронавтиката, създава електромеханичния компютър Zuse Z3, който изпълнявал няколко инструкции в секунда. За да въведат програмата, немците използвали разпробита филмова лента. Дупките всъщност са били инструкциите.

    1945 – Първият напълно електронен и препрограмируем компютър ENIAC е бил над 1000 пъти по-бърз в сравнение с компютрите базирани на електромеханични релета. Създателите на ENIAC са Джон Моучли и Джон Екърт.

     

    image

    1946 – 1950 – Норбърт Уинър разработва математическа теорема, според която на практика е възможно създаването на същество на базата на биологична и инженерна системи; така се явява науката кибернетика и понятието „киборг”.

    1947 – Изобретен е първият електронен преводач от Уилям Шокли, Уолтър Бретейн и Джон Бардиин.

    1950 – Алън Тюринг създава т. нар. „тест на Тюринг” (вж. карето „Любопитно”)

    1951 – Марвин Мински и Дийн Едмъндс правят първата изкуствена невронна мрежа, която симулира плъх, намиращ правилния изход от лабиринт.

    1955 – Написана е първата ИИ програма – Logic Theorist, която подражава на способността на човека да решава проблеми. Създателите й са Алън Нюуел, Хърбърт Саймън и Дж. К. Шоу.

    1956 - 1963 – Обуславят се първите две главни цели пред ИИ:
    • Достигане на верен изход при зададена задача според метода на пробите и грешките.
    • Компютрите трябва да се учат сами (например, да играят шах по-добре, отколкото авторите на програмата).

    1957 – Артур Самюел пише първата шах програма, която много скоро сама се научава как да победи създателя си.

    1961 – Създаден е първият индустриален робот UNIMATE, влиза в оперативна дейност във фабриките на General Motors. Машината-ръка се подчинявала на команди записани върху магнитен барабан. Ръката била с тегло около два тона и служела за разделяне и подреждане на горещи метални отливки.

    1965 – Много от учените, които са се занимавали с разработката на ИИ заявяват, че до 1985 година, машините ще вършат всяка работа, също както човека.

    1968 – Идеята за полудели машини набира все по-голяма популярност, особено след излизането на филма „2001: Космическа одисея” (по едноименната книга на Артър Кларк), режисиран от Стенли Кубрик.

    1970 – Едуард Фигенбаум създава първата експертна система – анализатор (компютър), програмиран да взима решения в реално време, базирани на предварително дефинирани правила.

    средата на 70-те – Разработката на ИИ е в застой. Американската агенция за разработката на нови технологии (DARPA) намалява драстично финансирането на трите най-големи ИИ отдела в САЩ – Масачузетския изследователски център, университетите Карнеги Мелън и Станфорд.

    края на 70-те – Практическото и комерсиално приложение на ИИ все още е рядко срещано.

    1980 – 1985 – ИИ прави първите си значими постижения:
    • Създадена е експертната система PROSPECTOR за търсене на залежи на минерала молибден.
    • Създадена е програмата WILLARD за предвиждане на сериозни гръмотевични бури.
    • В оперативен режим е включена първата система на Bell за анализиране на проблемите, свързани с телефонните мрежи; програмата предлага решения на проблемите.
    • FOLIO е първият изкуствен съветник, който преглежда и анализира инвестиционни ценна книжа.
    • В употреба е пуснат първият изкуствен анализатор на проблеми, свързани с работата на фабричен струг и шлифовни машини; системата диагностицира на базата на шумове.
    • DELTA диагностицира над 80 процента от авариите при електро-дизеловите локомотиви и успешно предлага начини за решението им.

    средата на 80-те – Комерсиалните ИИ продукти връщат на производителите си едва няколко милиона долара приходи в световен мащаб.

    края на 80-те – Експертните системи, базирани на предварително дефинирани правила, започват да показват първите признаци на изчерпване. XCON например (първата система въведена в индустриалния свят, една от най-комплексните, но и успешни по онова време), съдържала повече от 10 000 правила, а поддръжката й струвала все по-повече и повече. Така пред ИИ са поставени нови задачи:
    • Експертните системи трябва да бъдат променени така, че да контактуват помежду си.
    • Диагностициращите програми трябва да извличат заключения от всеки решен проблем.
    • Експертните системи не могат да правят аналогии между предмети и да класифицират обекти.
    • Колкото повече правила се включват към експертните системи, толкова по-трудно е да се реши при проблем, кое точно действие и в какъв ред да бъде извършено.
    • Експертните системи не знаят това, което не знаят, в резултат лесно могат да сбъркат в отговора на въпроси извън собственото им познание.

    началото на 90-те – В разработката на ИИ пада ударение върху онтологията (наука за битието; според Аристотел определението е „наука за биващото като биващо”). Целта е ИИ програмите да могат да анализират и разбират различни видове обекти.

    средата на 90-те – Според учените, частичната автоматизация на редица производствени процеси до не повече от десет години ще се превърне в пълна автоматизация водена от мощен ИИ.
    • Започва масовото навлизане на ИИ в живота на хората – от невронни мрежи за разпознаване на текст и глас, през медицинската диагностика до националната сигурност.
    • Настава бум от мултимилионни сделки и инвестиции свързани с разработката и усъвършенстването на ИИ.

     

    image

    1990 - 2000 – Става ясно, че понятието „изкуствен интелект” не се продава по световните пазари именно затова, много комерсиални продукти се лансират като „съвременни”, „интелигентни” и „носители на бъдещето”. Истината е, че тези продукти успешно решават проблемите на хората единствено заради разширените възможности на ИИ. Сред т. нар. артикули на бъдещето са:
    • Автоматизирани системни съветници, които сами характеризират отговорностите си.
    • Учебен софтуер, способен сред група ученици да се занимава чрез индивидуални методи с всеки по отделно.
    • Програми, преобразуващи речта в текст.
    • Системи за разпознаване по лице.
    • Системи за автоматично взимане на решения при инвестиционния и застрахователния сектор.
    • Филтри на електронната поща.
    • Програмни инструменти, анализатори и диагностици в миньорството.
    • Административни системи-ботове, които помагат за правилните отговори на клиентските въпроси.
    • Системи за засичане на кредитни измами.
    • Перални машини, които автоматично нагласят режимите на пране за възможно най-ефективно изпиране.
    • Софтуер, който ръководи информацията за всяко отделно нещо, като автоматично организира и извежда необходимите документи (сред списък от милиони).
    • ... и много, много други.

    1997 – За пръв път машина побеждава световния шампион по шах – суперкомпютъра Deep Blue надвива Гари Каспаров, изчислявайки стотици милиони евентуални решения за ходове напред.
    • Над 40 отбора се състезават на първия световен турнир по футбол за роботи Робокъп.

     

    image

    1999 – Sony пускат на пазара кучето робот AIBO. Механичната животинка отговаря на над 100 гласови команди и се учи на елементарни движения. На 26 януари 2006 година, Sony обявяват, че спират поддръжката и разработката на серията AIBO.
    • За пръв път в историята ИИ поема контрола над космическа совалка. За две денонощия, системата Remote Agent е управлявала кораба Deep Space 1, намиращ се на 100 млн. км. от Земята. Целта на подобни системи е постепенно земният контрол да се редуцира до минимум, като така ще се намали драстично цената на всеки полет извън орбита, а ИИ да отговаря възможно най-бързо и адекватно при всеки технически проблем.

     

    image

    2002 – Компанията iRobot, основана от учени на Масачузетския технологичен институт, пуска на пазара почистващия робот Roomba. Третото поколение на тази машинка (на пазара от август месец тази година, включително и на българския) може да чисти помещения чрез вакуум в продължение на над 4 часа, при това без намесата на човек. Roomba може да чисти само определени зони, ако е нужно, има сензори, които го предпазват да се блъсне в нещо, а след като батерията му е пред изтощаване сам отива до зарядното устройство.

    2004 - Американската агенция за разработката на нови технологии (DARPA) спонсорира първото състезание за автономни автомобили-роботи DARPA Grand Challenge. Първото състезание се провежда между пустинята Барстов, Калифорния и Прим, Невада. Нито една от колите не успява да завърши състезанието.

    2005 – Автономен Volkswagen Touareg R5 завършва първи на състезанието DARPA Grand Challenge 2005 и печели на създателите си от Stanford Racing Team 2 млн. долара. Трасето е било с дължина 212.4 км. и е взето за по-малко от седем часа. В състезанието се включват 23 автомобила, но финиша пресичат едва пет от тях.

    Бъдещето на изкуствения интелект Преди да преминем към данните относно бъдещето на ИИ, нека бъде ясно следното - ние хората не сме добри в предсказването на бъдещето. И това в най-голяма степен се отнася към развитието на технологиите. Това е така, защото човека реално започна да се развива технически преди около два века, а се осмели да разкрие техническия си талант едва в средата на миналия век. Накратко – липсва ни опит. В средата на шейсетте години на XX век, например се е смятало, че след не по-късно от две десетилетия машините ще са способни на всичко, на което човекът е способен (вж. „Хронология, цели и постижения на ИИ”). Това естествено не се случва нито тогава, нито сега, четири десетилетия по-късно... нито ще се случи в близките години.

    Учените обаче, вече успешно са пресъздали по изкуствен път над две дузини от няколкотостотин региона на човешкия мозък, а след като разберем принципите му на действие, ще сме способни да превъплътим силите му в синтетична материя, което според анализаторите ще се случи след около 15-20 години. Очевидно този срок е достоверен, тъй като японските производители на роботи са твърдо убедени, че техните машини ще победят хората в световния шампионат по футбол през 2050 година, а горе-долу по това време от щата Масачузетс (напомням, че именно в този щат се намира един от най-големите и либерални технологични институти в света) обещават, че ще осъществят първия законен брак между робот и човек.

     

    image

    Независимо дали тези срокове ще бъдат спазени, учените са единодушни, че бъдещето на изкуствения интелект ще се развива по пътя на абревиатурата „ГНР” – генетика, нанотехнология и роботика.

    Генетика
    Тук става въпрос за биотехнологиите (или биоинтелекта; една от най-новите технологии, отнасяща се към използването на култури от организми и клетки за специфични нужди в промишлеността и медицината) или това да събираме инструментите, чрез които да разбираме биологията като информационни процеси и така да ги препрограмираме. В момента, 99 процента от лекарствата на пазара не се правят по този начин, т.е. свойствата на едно лекарство се откриват случайно, без напълно да се познават: „Оу! Това нещо намалява кръвното налягане!”. Нямаме идея защо и как работи, задължително ще има и странични ефекти, но все пак лекарството се пуска по аптеките. Ето защо, учените са решили да се фокусират върху средствата за оформяне на инструментите, така че да ги препрограмират и да вършат абсолютно ефективно определена задача.
    Друга страна на генетиката – в нас има малки софтуерни програми, наречени гени, всъщност около 23 хил. от тях. Те са еволюирали хиляди години при различни условия на живот. За пример, генът отговарящ за натрупването на мазнините казва: „Задържай всяка възможна калория, защото следващия ловен сезон може и да не е успешен”. Това е ген, който учените искат да препрограмират. Всъщност, какво ще стане, ако бъде директно блокиран? Вече има метод, чрез който е възможно изключването на гени, наречен РНК интерференция (РНК е рибонуклеинова киселина, една от главните й функции е да копира генетична информация от ДНК) и е изпробван върху мишки. Когато този ген бъде изключен, мишките дори да преяждат на всяко хранене остават слаби. Нещо повече, те дори се възползват от привилегиите да бъдеш слаб – не страдат от диабет, нямат сърдечни проблеми и не са предразположени към ракови образувания. И въпреки, че преяждат, живеят около 25 процента по-дълго. Вече има няколко фармацевтични компании заинтересувани от РНК интерференцията и нищо чудно през следващото десетилетие да получим подобно лекарство.
     

    image

    Нанотехнология
    Следващата революция в технологичното развитие на човека ще бъде нанотехнологията, където информационните технологии се превръщат в материя и енергия. Това означава, че човешката цивилизация ще се справи с глобални проблеми, като енергията например. Ако се научим да улавяме 0.0003 процента (три десетохилядни) – това е слънчевата светлина, която пада на Земята, ще можем да решим всичките си енергийни проблеми. В момента, това нещо не може да бъде направено, тъй като слънчевите панели са прекалено тежки, скъпи и неефективни. Новите нанобазирани слънчеви панели (създадени на молекулярно ниво) ще са много по-евтини, малки, леки и високоефективни, позволяващи съхраняването на енергия в наногоривни силно децентрализирани клетки и така задоволявайки постоянния глад на човешката цивилизация за енергия.
    Безспорно, най-впечатляващото оръжие на нанотехнологията са нанороботите – малки роботи с размера на кръвните телца в човешкото тяло. Ако това ви звучи прекалено футуристично, то ще ви е интересно да разберете, че специално заради тази технология вече са се състояли няколко мащабни конференции с демонстрация как се лекува лека форма на диабет, именно чрез нанокапсули.
     

    image

    Според учените, до 2020 година, тези устройства ще влизат в човешкото тяло, програмирани да ни пазят здрави, унищожавайки инфекциозните болести, коригирайки ДНК грешки, убивайки ракови клетки и дори влизащи в мозъка ни, за да си съдействат с нервните ни клетки. Струва ви се невероятно? Е, вече има напълно функционални невронни имплантанти, които лекуват частично болестта паркинсон. След около 15 години човешката интелигентност ще може да бъде препрограмирана и значително увеличена, като по всяка вероятност именно чрез подобни импланти ще влизаме във виртуална реалност, така дълбоко преексплоатирана от научно фантастичните филми.

    Роботика
    Ето в този технологичен дял ще видим пълната сила на ИИ, тъй като около 2020 година, вече ще има компютри, които ще изчисляват повече информация от човешкия мозък (вж. „Любопитно”), учените вече ще са пресъздали по изкуствен път мозъка ни и по този начин ще разкрият софтуерните алгоритми, тайните и принципите на действието му. Като страничен, положителен ефект, ще сме опознали себе си, как интелекта и емоциите ни работят и защо мозъците ни не действат на пълен капацитет. Но това близко бъдеще не означава нашествие на интелигентни машини, всъщност означава бъдеще с еволюирали интелигентни машини. Дори в момента сме толкова зависими от технологиите и ИИ, че ако изведнъж спрем само половината от ИИ системите вградени в икономическата ни инфраструктура, цивилизацията ни ще рухне като кула от карти за броени мигове. Технологиите не просто ни заобикалят, те са неразделна част от самите нас. Използваме компютрите си дистанционно, носим ги в джобовете си, скоро и в дрехите си. Вече са започнали да мигрират в телата и мозъците ни и като цяло с всеки изминал ден ставаме все по-интимни с технологиите.

    Комбинирайки ИИ с други от съвременните науки, живота на човека ще се увеличи драстично. Това вече се е случвало няколко пъти. Преди хиляда години, средната продължителност на човешкия живот е била 23 години. Само преди два века, хората са живели средно до 37 години. Преди век – 50 години, а в момента средно живеем до 76 години. И всеки път щом човека направи скок в развитието на технологиите, тази граница се увеличава. В момента живота ни се удължава от здравеопазването и антибиотиците, а следващата стъпка ще бъде направена чрез нанотехнологията и биоинтелекта.
    Очаква ни наистина вълнуващо бъдеще!

     

     

    Интересни цитати „Интелекта, това е нещото, което използваме, когато не знаем какво да правим”
    Жан Пиаже (швейцарски биолог, психолог, философ, един от най-верните последователи на Кант)

    „Изкуствения интелект, това е което използваме когато искаме интелигентно да автоматизираме комплексна задача”
    Х.Б. Бароу (професор в университета Оксфорд)

    „Ученето е всяка перманентна (в малка или голяма степен) промяна, която води до разширяване на капацитета по адаптиране на заобикалящата ни среда”
    Хърбърт Саймън (полимат, професор в университета Карнеги Мелън)

    „Умът избира каква ще е следващата му задача”
    Стан Франклин (създател на синтетичното светоусещане – машина да прави разлика между топло и студено, например или да диагностицира температурните разлики в климатичното време)

    “Има едно популярни клише, според което не можеш да извлечеш от компютър нещо, което вече не е там. Така излиза, че компютрите могат да извършват единствено строго определени и предварително дефинирани задачи и никога няма да имат способността да създадат нещо. Ако това клише наистина е вярно, изглежда Шекспир никога не е писал нещо различно от това, което учителя го е принуждавал да пише – думи.”
    Ричард Докинс (виден английски етолог, еволюционист, биолог)

    „При разработката на ИИ пред нас се разкри дълбок парадокс – единствения начин да се справиш с най-комплексните проблеми и задачи е да изоставиш напълно всяка логика. Почти винаги при нас хората се изисква поне малко да разсъждаваме преди да вземем правилно решение. Експертните системи не разсъждават, те знаят и действат на момента.”
    Даниел Кревър (канадски предприемач и учен, работил над 20 години в областта на ИИ)

     

    Любопитно
  • Човешкият мозък има около 100 млрд. неврона (нервни клетки). Между всеки неврон има приблизително 1000 връзки, което означава, че общо имаме към 100 трилиона връзки, а всяка една от тези връзки е способна да извършва независимо изчисление... всъщност 200 изчисления... при това в секунда. Така излиза, че със 100 трилиона невронни връзки, всяка от която извършва 200 изчисления в секунда, сме способни да правим по 20 милиона милиарда (число с 16 нули) изчисления в секунда. Смята се, че до 2020 година ще има потребителски компютри, които ще удвоят 23 пъти операциите извършвани от средностатистическото РС през 1997 година (т.е. преди десет години компютрите извършваха по 2 млрд. изчисления в секунда). В резултат тези машини ще извършват 20 милиона милиарда изчисления в секунда, точно колкото извършва човешкия мозък.

     

  • Първото в историята убийство на човек от робот е станало през 1979 година. Робърт Уилямс е работел в завод на автомобилната компания Форд, която в края на седемдесетте години използвала еднотонни роботи за преместване на тежки части. Уилямс е инспектирал преместването на частите, но явно се е разсеял и ръката на един от роботите го удря в главата убивайки го на място. Тъй като робота не е имал абсолютно никакви обезопасителни системи, компанията Форд изплаща рекордно за онова време обезщетение на семейството на Уилямс в размер на 10 млн. долара.

     

  • За първи път, трите закона на роботиката в научната фантастика се споменават в разказа на Айзък Азимов „Извъртане” през 1942 година. Законите са следните:
    1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
    2. Роботът е длъжен да се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон.
    3. Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.

     

  • Знаете ли, че има също така четвърти и пети закон на роботиката, които са българско дело:
    4. Роботът е длъжен при всички обстоятелства да се легитимира като робот.
    Въведен през 1974 година от Любен Дилов (един от най-изявените български автори на научна фантастика) в неговия роман "Пътят на Икар".
    5. Роботът е длъжен да знае, че е робот.
    Въведен през 1983 година от Никола Кесаровски (математик по образование, журналист по професия, популяризатор на науката и писател) в новелата "Петият закон на роботиката", включена в сборника "Петият закон" и популяризирана чрез комикс в списание „Дъга”.

     

  • Думата „робот” произлиза от чешката дума „robota”, означава принудителен труд или слугуване.

     

  • Името на полудялата машина във филма „2001: Космическа одисея” е HAL и идва от името на една от най-големите компютърни компании IBM (образува се от следващите букви на “IBM”, т.е. в английската азбука след H е I, след A е B, а след L е M).

    Какво представлява тестът на Тюринг?
    Човек провежда два непринудени разговора (всякакви въпроси са позволени) с друг човек и с машина посредством компютър (по времето на Тюринг е ставало въпрос за текстов канал, днес това може да стане и чрез гласово общуване). Първият човек не трябва да знае реда, в който на отсрещната страна ще „застават” човека и машината и се стреми да разбере именно кой от двамата не е човек. Ако след края на диалога първия човек не може да определи кой е машината и кой човека, то машината е издържала успешно теста и е доказала, че може да разсъждава.

 

 

Статията е публикувана в Download.BG, бр. 12/2007.
© 2000-2005 Експерта ООД



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
11.01.2012 15:52
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
2. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
01.02.2012 04:06
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get great online web traffic using best backlink blast available. We can post your marketing message up to 100’000 forums worldwide, get thousands of backlinks and great targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
3. анонимен - распродажа для женщины
17.10.2012 03:24
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://pmr-racing.ru/user/LianddeeniSar/>меховые жилеты распродажа </a> пижама женская <a href=http://demotivateur.net/user/Gabsenveree/>шубы распродажа </a> каталог детской зимней одежды <a href=http://www.desant-irk.ru/user/BiakAttek/>формы платьев </a> одежда женская модная ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Kamagra Buy online UK fast delivery </a> - overnight cash on delivery Kamagra online without a prescription : Kamagra purchase : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Buy Generic Online Kamagra </a> - Kamagra Oral Jelly free shipping
цитирай
4. анонимен - модная одежда через интернет
17.10.2012 12:21
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.download-jet.com/user/ArorsMorifene/>полимерная глина бижутерия фото </a> бюстгальтер <a href=http://catalogreviewers.ru/user/lymnClouppy/>бальная обувь купить </a> однотонные футболки купить <a href=http://vietnhinhanh.com/Upload/member.php?action=profile&uid=28245>купить шорты в интернет магазине </a> детская одежда интернет магазин ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Cheap online Kamagra without a prescription </a> - Kamagra 100mg tadalafil caverta : Buying Kamagra medication Online : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Buying Generic Kamagra drugs Online </a> - viagra Kamagra levitra
цитирай
5. анонимен - национальный украинский костюм купить
17.10.2012 21:34
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://darkworld.com.ua/user/bunkantibia/>распродажи в интернет магазинах </a> интернет-магазин обуви распродажа <a href=http://xn----7sbzfcdpdhbjlk1m.xn--p1ai/user/DrewPreorabon/>турецкая одежда интернет магазин </a> крупнейший интернет магазин одежды <a href=http://elegalocez.narod2.ru/>интернет магазин одежды премиум класса </a> женские шорты ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>shop for Buy Kamagra the </a> - online pharmacy Kamagra delivered overnight : Online Order for Kamagra without prescription : <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>Cheap Kamagra pills impotence </a> - Cheap Kamagra for sell
цитирай
6. анонимен - купить одежду недорого больших размеров
18.10.2012 02:35
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://animemagic.net/user/Scouffbaf/>каталоги одежды и обуви </a> рубашки женские <a href=http://klassniy-chas.ru/user/biavipBic/>кроссовки купить распродажа </a> одежда каталог <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>сумка луи витон купить </a> мужские аксессуары ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Kamagra opis dzialania </a> - Kamagra 100mg usa silagra : online shop Kamagra order overnight shipping : <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg wholesale </a> - Buy Cheap Kamagra university of kentucky
цитирай
7. анонимен - интернет магазин скидки распродажа
19.10.2012 08:01
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.wawa-land.org/user/immarieIntame/>распродажа мужские костюмы </a> куртка мужская <a href=http://gold-baku.com/user/Dabslodaded/>интернет магазин секс одежды </a> каталоги одежды смотреть онлайн <a href=http://dejavu.ua/>самое самое свадебное платье </a> casual одежда ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Buy Cheap Kamagra university of kentucky </a> - chip Kamagra : Kamagra Oral Jelly review canada online without : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>worldwide Kamagra supplier </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg get Generic viagra online
цитирай
8. анонимен - спортивно бальные танцы платья
19.10.2012 17:04
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.forextradingleader.com/member.php?468674-treampSmene>бижутерия из дерева </a> мода 2012 женская одежда <a href=http://01alpha-omega.ru/user/Epipixviova/>свадебное платье с лентой </a> купить русский народный костюм <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платья </a> брюки для беременных ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Super Kamagra wholesale </a> - Buy Kamagra using PayPal in UK : Oral Jelly review australia Kamagra pills : <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Kamagra au maroc </a> - Kamagra shop Oral Generic viagra
цитирай
9. анонимен - платье спереди короткое сзади длинное
20.10.2012 05:57
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://www.series-planet.com/user/inereeIcorn/>смотреть черное платье </a> платье вечернее недорого купить <a href=http://web-make.info/user/etepliefs/>купить дорожную сумку в харькове </a> женские платья оптом <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>oodji каталог одежды </a> мужское молодежное пальто ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Oral Jelly 100mg offers Kamagra tablets </a> - Kamagra prescription : free Kamagra powered by phpbb : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra direct 2u </a> - Kamagra delivery
цитирай
10. анонимен - интернет магазин одежда доставка почтой
20.10.2012 20:07
Доброго времени суток!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.zubnoitehnik.ru/user/Snomielesmesk/>крестик бижутерия </a> сарафаны лето 2012 <a href=http://www.viafortuna.ru/user/Despigmem/>детская одежда украина </a> свадебное платье интернет <a href=http://dejavu.ua/>купить джинсы </a> женские спортивные штаны ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra foam India </a> - Online shop Kamagra Online India Oral Cheap Jelly Buy Kamagra Kamagra Jelly UK paypal : Buy Kamagra in London : <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg Online male impotence </a> - Kamagra steroid
цитирай
11. анонимен - модная одежда и обувь
22.10.2012 10:56
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://freebe.ru/user/LypeBelopeDob/>одежда лакост интернет магазин </a> платья 50 52 <a href=http://ooo-blzk.ru/user/VogeReorm/>отрезное платье </a> распродажи сейчас <a href=http://marygirl.ru/user/BluslyPyday/>индийская одежда купить </a> прикольные сумки купить ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra UK Online apcalis </a> - shop for Buy Kamagra the best place to Buy Kamagra by c.o.d. online shop Kamagra order overnight shipping :.Kamagra 100mg australia cialis tadalafil .:<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg california </a> - Kamagra 100mg Oral Jelly products
цитирай
12. анонимен - Ugg Boots
26.10.2012 00:44
lyirygoqk
http://www.buybootugg.com/ Cheap Ugg Boots
http://www.uggboots-discout.com/ Ugg Boots Sale
http://www.cheapbootugg.com/ Uggs Sale
http://www.uggboots-winter.com/ Ugg Sale
http://www.winter-uggboots.com/ Ugg Boots Sale
http://www.uggbootsbuyalot.com/ uggs for sale
http://www.backuggboots.com/ Cheap Uggs
http://www.uggbootstoback.com/ uggs outlet
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs Outlet
http://www.discountbootsale.com/ Ugg Outlet
http://www.shoesforwinter.com/ Ugg Outlet
http://www.bootsonline-ugg.com/ Ugg Boots
http://www.bootoutletssale.com/ Ugg Boots Sale
zkulyeklt
[url=http://www.buybootugg.com/#bvggzxvou]Uggs Sale[/url]
[url=http://www.uggboots-discout.com/#knoismqqj]Uggs[/url]
[url=http://www.cheapbootugg.com/#vmyfhvfsv]Uggs Sale[/url]
[url=http://www.uggboots-winter.com/#ardckjxpc]Uggs Sale[/url]
[url=http://www.winter-uggboots.com/#oikynokre]Uggs Outlet[/url]
[url=http://www.uggbootsbuyalot.com/#ntqmfzgdl]uggs for sale[/url]
[url=http://www.backuggboots.com/#jnnkyjkgr]Ugg Outlet[/url]
[url=http://www.uggbootstoback.com/#auzjwxciy]uggs for sale[/url]
[url=http://www.uggbootsaledollar.com/#axtircinh]uggs for sale[/url]
[url=http://www.discountbootsale.com/#boofsrjwo]Uggs Sale[/url]
[url=http://www.shoesforwinter.com/#gurepdkll]Cheap Ugg[/url]
[url=http://www.bootsonline-ugg.com/#rhgduaarr]Ugg Outlet[/url]
[url=http://www.bootoutletssale.com/#bkxbjhaig]Uggs Outlet[/url]
pgkpjtnwn
<a href=http://www.buybootugg.com/#xwlpaadvp>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#lvbnhqpcw>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#nmrphquli>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#iodanhxnn>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#qbnmejiwa>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#mumatcxeq>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#kaywmusbb>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#bpttuomrx>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#pmvgvtozj>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#eciirqqjr>uggs outlet</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#wgmoowzzv>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#bqcabvfqs>Uggs</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#aehdyiaww>Ugg Boots Sale</a>
цитирай
13. анонимен - Ugg Boots
26.10.2012 07:42
bgbwcqxug
http://www.buybootugg.com/ Uggs Sale
http://www.uggboots-discout.com/ Uggs Sale
http://www.cheapbootugg.com/ Cheap Uggs
http://www.uggboots-winter.com/ uggs outlet
http://www.winter-uggboots.com/ Cheap Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Uggs
http://www.backuggboots.com/ Cheap Ugg
http://www.uggbootstoback.com/ uggs outlet
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs Outlet
http://www.discountbootsale.com/ uggs for sale
http://www.shoesforwinter.com/ Uggs Sale
http://www.bootsonline-ugg.com/ Ugg Sale
http://www.bootoutletssale.com/ Ugg Boots Sale
stckarkyg
[url=http://www.buybootugg.com/#ccxghjkcf]uggs for sale[/url]
[url=http://www.uggboots-discout.com/#suusfesoa]Ugg Boots[/url]
[url=http://www.cheapbootugg.com/#tibuhdiqw]uggs for sale[/url]
[url=http://www.uggboots-winter.com/#leekcilyv]Ugg Boots Sale[/url]
[url=http://www.winter-uggboots.com/#xodyqgaub]Uggs Outlet[/url]
[url=http://www.uggbootsbuyalot.com/#owkavjxjh]Uggs Outlet[/url]
[url=http://www.backuggboots.com/#jrynijaje]Cheap Uggs[/url]
[url=http://www.uggbootstoback.com/#vjuqvkooi]uggs for sale[/url]
[url=http://www.uggbootsaledollar.com/#compocyjs]Ugg Outlet[/url]
[url=http://www.discountbootsale.com/#yqawohqww]Ugg Outlet[/url]
[url=http://www.shoesforwinter.com/#sfvwpakvx]uggs for sale[/url]
[url=http://www.bootsonline-ugg.com/#adieorwhk]Uggs Outlet[/url]
[url=http://www.bootoutletssale.com/#uhetkgjbo]Ugg Boots[/url]
qbmwzffut
<a href=http://www.buybootugg.com/#uxubotsnq>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#syjftmbwh>uggs outlet</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#efigfgtab>Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#fetpkonax>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#jkrwgeung>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#mzrcbniyr>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#ikllgqdud>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#ynhdzeisa>Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#bdathizes>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#tcdsyrrpk>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#hqqmhxpmp>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#adcmzumlx>uggs for sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#holvujbik>uggs outlet</a>
цитирай
14. анонимен - reverse phone lookup
27.10.2012 19:19
oydljzdfnjod, reverse cell lookup cell cell phone <a href="http://101reversephonelookup.com/">reverse phone lookup</a>, bnflkoaznodc [url=http://101reversephonelookup.com/]reverse phone lookup[/url], dbzhcew
цитирай
15. анонимен - распродажа zara
01.11.2012 04:21
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://gd.kz/np/index.php?subaction=userinfo&user=BabArristeset>одежда для малышей до года </a> платье вечернее недорого купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#красное-платье-2012»>красное платье 2012</a> куртка м 65 купить <a href=http://www.team-eg.co.uk/boards/member.php?action=profile&uid=28309>белые брюки купить </a> кофты мужские фото ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-now.blog.hr/>overnight purchase Kamagra US overnighted c.o.d. </a> - Buy Kamagra Pattaya Thailand : kamagra online reviewed site uk web : Discount for re 5 7 % <a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Super Online Buy Kamagra </a> - Oral Jelly suppliers australia Cheapest Kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liusiila
Категория: Други
Прочетен: 102605
Постинги: 41
Коментари: 18
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930