Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2015 23:11 - Кой колко губи от фалита на Гърция
Автор: gosho568 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3527 Коментари: 5 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Най-малко 87 милиарда евро - толкова пари ще загуби Германия, ако гърците не си върнат дълговете. А германците дори не са най-големите губещи в тази игра.

Дори самият финансов министър на Гърция не вярва, че германските данъкоплатци някога ще видят парите си, пише Deutsche Welle.

"Германците ни отпуснаха много пари, но те са загубени - потънаха в черна дупка", коментира Янис Варуфакис в интервю за германския Der Tagesspiegel. Остава да видим колко пари са потънали дотук в тази черна дупка и какво ще струва тази авантюра на германските данъкоплатци.

Германските банки почти са се оттеглили от ангажиментите към Гърция. Те участват в спасителните помощи за Атина с общо 23,5 милиарда евро, по данни от септември 2014 г. От тях обаче само 4,6 милиарда евро са задължения към германски банки, а други 3,6 милиарда са отпуснати от отделни компании и частни лица. Лъвският пай от германските помощи за Гърция, в размер на 15,2 милиарда евро, са обществени средства - почти изцяло на държавната насърчителна банка KfW. В случая става дума за кредити от първия пакет спасителни помощи за Гърция, гарантирани на 100 процента от германската държава.

Deutsche Bank твърди, че участва в помощите за Гърция с 300 милиона евро, а Commerzbank - с 400 милиона евро.

Според данни на JPMorgan Chase & Co., германските и френските банки са най-големите донори на Гърция. И въпреки това експертите бият отбой - ако се стигне до излизане на Гърция от еврозоната, това няма да се отрази сериозно на германските кредитни институти - именно поради ограниченото им участие в спасителните помощи за Атина.

"Основният риск е друг и е свързан с опасността от заразяване на други държави - например Италия", обяснява финансовият анализатор Киан Абухосеин.

За германската държава обаче рискът е тя никога да не си получи обратно парите, отпуснати на Гърция. Мюнхенският институт Ifo е изчислил възможните загуби за страната на 87 милиарда евро - ако Гърция банкрутира и едновременно с това напусне еврозоната. Тази сума включва и въпросните 15,2 милиарда евро кредити от държавната банка KfW.

Томас Щраубхар, професор по международни икономически отношения от университета в Хамбург, също не вярва, че Германия ще си получи обратно парите. Гърците така или иначе не са в състояние да върнат тези пари - независимо дали ще останат в еврозоната или не, допълва експертът и предупреждава, че гръцката сага ще причини на Германия гигантски загуби.

Ако обаче вземем предвид икономическата мощ на страната, сметките показват, че Германия не е сред най-големите губещи в тази игра.

Bloomberg изчислява кредитната тежест за отделните донори на Гърция като процент от техния БВП.

От тези пресмятания излиза, че най-много ще загубят Словения, Малта, Испания, Италия и Естония - между 2,8% и 3% от БВП. Германия и Франция заемат чак седмо и осмо място в тази класация. Според Bloomberg загубите за Германия ще възлязат на 2,37% от БВП на страната. /darikfinance.bg


Четете още на:
http://www.budnaera.com/201503/1506020151.html#ixzz3d4L5FexP
 



Гласувай:
23



1. mt46 - Поздрав!...
15.06.2015 00:24
Интересно е какво ще стане... Доколкото знам, Германия дължи доста пари на Гърция от ВСВ...
цитирай
2. bliz - Парите потънали в черна дупка...
15.06.2015 07:12
Парите потънали в черна дупка...От всички тези милиарди няма построени предприятия, а са налети в банките , за да бъдат "спасени", Една и съща схема на грабеж.

Поздрави!
цитирай
3. gosho568 - Здравейте!
15.06.2015 17:19
Изкрадоха мошеническия ЕС и си живеят екстра..! Разликата между кражбите в България и Гърция е, че откраднатите пари и заеми в Гърция, отиват предимно в народа, а откраднати пари и взети заеми в България са предимно за олигарсите и политиците! Поздрави!
цитирай
4. lidislidis - Така е в ЕС
16.06.2015 01:28
Не е луд, който яде и дели парчета пачки, луд е който ги дава. ЕС забърсха уж за Гърция и покрай нея 3 милиара от финските данъкоплатци... Така е в свърталището на престъпната корумпирана брюкселска мафия без закони...
цитирай
5. gosho568 - 4. lidislidis - Така е в ЕС
16.06.2015 01:49
Крайно време е, да се разпадне тази криминална организация... Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1533139
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939